Κυρώθηκε η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών

Νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων μετά το πράσινο φως που άναψε -κατά πλειοψηφία- η ελληνική Βουλή με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά (η ψηφοφορία ήταν ονομαστική).
«Ναι» από  Θ. Θεοχαρόπουλο, Έλ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Σπ. Λυκούδη, Κατ. Παπακώστα, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Δανέλλη.
«Παρών» από τον Γρ. Ψαριανό - «Όχι» από τον Β. Κόκκαλη.
-->
Η μαραθώνια διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια -που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους- διήρκεσε 38,5 ώρες και συνολικά μίλησαν 200 βουλευτές.
Δεν τοποθετήθηκαν 48 βουλευτές και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ζήτησε όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις ομιλίες τους στα πρακτικά της Βουλής.
Επόμενο βήμα είναι η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. 

«Οι επόμενες γενιές θα μας ευγνωμονούν»

Σε πανηγυρικό τόνο, αλλά και με ενωτικό λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για νέα σελίδα στην ιστορία των Βαλκανίων.
Σε δηλώσεις του μπροστά από τη Βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε «μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάρυνε την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες. Θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς, την αρχαία Μακεδονία μας».
«Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές που άντεξαν στις πιέσεις και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής του, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν διότι σήμερα βάζουν τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία».