Η τρέλα του χρήματος

Η νεοεκλεγείσα Αμερικανο-λατίνα βουλευτίνα των Δημοκρατικών, Αλεχάντρια Οκάζιο-Κόρτεζ, ζήτησε την επιβολή φόρου 70% στους πολύ πλούσιους
Το μυαλό σας σάς δουλεύει, προειδοποίησαν χθες τους «τρελαμένους» με τα λεφτά και τη συσσώρευση πλούτου δισεκατομμυριούχους επισκέπτες του Νταβός τρεις καθηγητές Ψυχολογίας του γνωστού αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale.
-->
Όπως εξήγησε σε σχετικό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μία εκ των ακαδημαϊκών, η Λόρι Σάντος, «ένας λόγος που δεν είμαστε ευτυχισμένοι είναι επειδή ο νους μας μάς λέει ψέματα. Μας λέει ότι περισσότερα χρήματα μας φέρνουν μεγαλύτερη ευτυχία.
»Αυτό όμως ισχύει μόνο για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Από τη στιγμή που κάποιος κερδίζει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που καθορίζουν το κατώτατο όριο φτώχειας, η ευτυχία του δεν μεγαλώνει περισσότερο, παραμένει στο ίδιο επίπεδο».
Το μήνυμα της Σάντος και των άλλων συναδέλφων της όπως ήταν φυσικό αγνοήθηκε επιδεικτικά από τις ελίτ.
Νωρίτερα, άλλωστε, αρκετοί ήταν που περιγέλασαν στο Νταβός την πρόταση της νεοεκλεγείσας Αμερικανο-λατίνας βουλευτίνας των Δημοκρατικών, Αλεχάντρια Οκάζιο-Κόρτεζ, για επιβολή φόρου 70% στους πολύ πλούσιους, ενώ σε γρήγορο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε σε πάνελ του Φόρουμ το 61% τάχθηκε κατά της θέσπισης ενός βασικού εισοδήματος για όλους τους ανθρώπους.
Ανέλαβε έτσι να τους εξηγήσει με τον δικό της τρόπο η Γούινι Μπιανίμα, η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International (της γνωστής ΜΚΟ που μάχεται για την καταπολέμηση της φτώχειας και η οποία την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι 26 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν σήμερα όσα η μισή ανθρωπότητα, δηλαδή 3,4 δισ. άνθρωποι).
Μιλώντας χθες το πρωί στο μοναδικό πάνελ του πενθήμερου Φόρουμ που ασχολήθηκε με το ζήτημα, η Μπιανίμα τόνισε ότι ο πλούτος των ανά τον πλανήτη δισεκατομμυριούχων αβγατίζει καθημερινά κατά 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα, ενώ στην απέναντι όχθη οι φτωχότεροι βλέπουν το δικό τους εισόδημα να μειώνεται.

Ακραία ανισότητα

«Η ακραία ανισότητα είναι πλέον εκτός ελέγχου και το να μιλάμε γι’ αυτήν δεν αρκεί. Είναι επώδυνη για όλους, τροφοδοτεί το έγκλημα, τις αρρώστιες· είναι κακή για όλους», συμπλήρωσε αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός πολυεκατομμυριούχου από το Ιράν που ζει σήμερα στη Δανία.
Ο πλούσιος Ιρανός επισκέφτηκε κάποια στιγμή φίλο του σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Επρεπε να περάσει από τρεις ελέγχους ασφαλείας, ενώ σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού που φιλοξενήθηκε υπήρχαν κάγκελα.
«Ζουν σαν να είναι σε φυλακή. Αυτό είναι το τίμημα της ακραίας ανισότητας», τόνισε ο Ιρανός, συμπληρώνοντας ότι μπορεί στη Δανία να πληρώνει ψηλότερους φόρους, αλλά μπροστά από το παράθυρό του υπάρχουν λουλούδια.
«Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις – επέλεξαν να μη φορολογήσουν ισότιμα, να μη βάλουν τους πλούσιους να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο στους φόρους», τόνισε η επικεφαλής της Oxfam καυτηριάζοντας την υποκρισία που κρύβεται πίσω από το φιλελεύθερο Φόρουμ: «Δεν θέλουμε οι κυβερνήσεις ή οι επιχειρήσεις απλά να μιλούν. Θέλουμε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο στη φορολογία».
«Θέλουμε να πληρώσουμε δίκαιο μερίδιο στους φόρους, αλλά η σημερινή φορολογική νομοθεσία και οι κανονισμοί είναι εντελώς απαρχαιωμένοι, δεν ταιριάζουν στους πολλαπλούς μετόχους όπου πρέπει να εστιάσουμε», αντέταξε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του παγκόσμιου κολοσσού ορκωτών λογιστών PwC, Μπομπ Μόριτζ.
Κοινώς, η μπάλα στην εξέδρα από τον επικεφαλής μιας εταιρείας η οποία βγάζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από την πώληση στρατηγικών και σχημάτων φοροαποφυγής σε επιχειρήσεις και πλούσιους… Και του χρόνου.