Δυσοσμία στην Ελευσίνα: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι δειγματοληπτικοί σταθμοί

Η τοποθέτηση των σταθμών για την ανάλυση της σύστασης της ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 25/2, σε τρία σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι, σε περιοχές του Πειραιά.
-->

Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί σταθμοί για τον εντοπισμό των αιτιών της έντονης δυσοσμίας η οποία κατακλύζει περιοδικά την ατμόσφαιρα, τοποθετήθηκαν χθες από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σε υλοποίηση προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕ Δυτικής Αττικής.
Η τοποθέτηση των σταθμών για την ανάλυση της σύστασης της ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκε χθες σε τρία σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας (3ο Δημοτικό σχολείο Μάνδρας, 4ο και 7ο Δημοτικό σχολείο Ελευσίνας) ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι σε περιοχές του Πειραιά.
Σκοπός του προγράμματος, σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, είναι η ολοκληρωμένη παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής σύστασης, «συνδυάζοντας εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις με την χρήση υπολογιστικών μετεωρολογικών μοντέλων για τον εντοπισμό των πιθανών πηγών προέλευσης των δυσοσμιών, καθώς και η λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους».
Σημειώνεται ότι για τον εντοπισμό του φαινομένου προηγήθηκε σειρά έρευνες και έλεγχοι σε βιομηχανίες της περιοχής, από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Ωστόσο οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες με συνέπεια την προσφυγή της Περιφέρειας Αττικής, στον «Δημόκριτο», μέσω προγραμματικής σύμβασης και χρηματοδότησης ύψους 316.000 ευρώ, προκειμένου να αναζητηθεί με επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο η πηγή εκδήλωσης του φαινομένου.
left.gr