ΑΑΔΕ: Λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή σε ένα στα τρία πρατήρια

Σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο ένα στα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα διαπίστωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έπειτα από ελέγχους. Επιβλήθηκαν κυρώσεις (λουκέτο) σε πολλά από αυτά ενώ η αποκρυβείσα ύλη υπολογίζεται σε περίπου 8,3 εκατ. ευρώ.
-->

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, σε πανελλαδικό επίπεδο ελέγχθηκαν με βάση το σύστημα εισροών-εκροών 546 πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ μέχρι τις 31/12/2018 εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 181 (ποσοστό παραβατικότητας 33,2%).
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.
Όσον αφορά τις φορολογικές παραβάσεις, στην πλειονότητά τους αφορούσαν απόκρυψη φορολογητέας ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ, πραγματοποίηση αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού, μη έκδοση παραστατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας του πρατηρίων.
Στις τελωνειακές παραβάσεις συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή ασφράγιστες υπέργειες δεξαμενές, μη κανονικά δείγματα καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις των προϊόντων και των μέσων μεταφοράς. Μόνο οι κατασχέσεις των πετρελαιοειδών ανέρχονται σε πάνω από 106.000 λίτρα.
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε ελέγχους και σε πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο. Έως τώρα έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 138 πρατήρια από τα 422 που ελέγχθηκαν (ποσοστό 32,7%) και έχουν δεσμευτεί 9.665 κιλά υγραέριο.

Έλεγχοι δειγμάτων από το Γενικό Χημείο

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί την αποστολή δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη διενέργεια χημικής ανάλυσης.
Ήδη για το 2018, οι Τελωνειακές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση 1.869 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 206, ποσοστό μη κανονικότητας 11%.
Στα μη κανονικά δείγματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, με άλλα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, με νερό και βενζίνες νοθευμένες με άλλες βενζίνες χαμηλών οκτανίων, με ελαφρά λάδια, με νερό, με αιθανόλη κτλ.

efsyn.gr