Βούλα Τουτουντζή: Τα έργα στην μέχρι τώρα θητεία μας

Φίλες και φίλοι μου, 

Αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια που έχουμε αναλάβει δώσαμε και δίνουμε αγώνα ΑΘΟΡΥΒΑ και ΔΥΝΑΤΑ, καθημερινά ώστε να διοικηθεί η Περιφέρεια Αττικής με ορθό τρόπο. Έχουμε δείξει ένα διαφορετικό ήθος. Με εμάς η Περιφέρεια Αττικής έγινε κεντρική πολιτική σκηνή, από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Νέα Υόρκη. Δεν έχουμε πει ψέματα ούτε έχουμε καταφύγει σε υπερβολές. Προσπαθούμε κάθε μέρα για τους πολίτες της Αττικής. 

-->


Σε αυτά τα χρόνια πραγματοποιήσαμε σημαντικές δράσεις. Στηρίξαμε τη Δημόσια Υγεία μέσα από τη χρηματοδότηση και των 31 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής με 40 εκατομμύρια. 22.000 μαθητές ξέρουν ότι η Περιφέρεια έχει φροντίσει να πηγαίνουν εγκαίρως στα σχολεία τους καθημερινά. Σήμερα η Περιφέρεια είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο με 360 ανοιχτά εργοτάξια με χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 168 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού μισού δις. Στον αθλητισμό επενδύθηκαν 217 εκατομμύρια σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ 71 εκατομμύρια δόθηκαν για τον πολιτισμό. Στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό μιλάμε για 168 έργα κόστους 514 εκατομμυρίων. Προχωρήσαμε σε έργα που χρόνιζαν και δημιουργούσαν προβλήματα, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από το Σ.Ε.Φ. μέχρι τον Φλοίσβο, τη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα. Αλλά και τον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας. Στη διαχείριση των απορριμμάτων κάνουμε αγώνα δρόμου για να καλυφθούν καθυστερήσεις δεκαετιών. 


Στηρίξαμε με κάθε μέσο την υγιή επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία ώστε οι νέοι και οι νέες να μένουν στην Ελλάδα, να στήνουν επιχειρήσεις και να φέρνουν τεχνογνωσία από το εξωτερικό. Στον κοινωνικό τομέα χτίσαμε ένα σημαντικό κοινωνικό δίχτυ, με 56 κέντρα κοινότητας, 82 κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, 48 κοινωνικά φαρμακεία και δεκάδες άλλες δομές για συμπολίτες μας άστεγους, με αναπηρία, μετανάστες. Πολλά από αυτά υλοποιήθηκαν αξιοποιώντας τις καλύτερες διοικητικές πρακτικές από το εξωτερικό και τη μεγαλύτερη απορρόφηση των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. 

Η Περιφέρεια Αττικής είναι η καθημερινή ζωή των μισών κατοίκων της Ελλάδας. Είναι συνομήλικη με πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας εδώ και χρόνια. Ζήσαμε τα αποτελέσματα των διαχρονικών παθογενειών σε θέματα διοίκησης, χωροταξίας, ανάπτυξης, περιβάλλοντος, σχεδιασμού, άναρχης δόμησης και ανεπάρκειας έργων υποδομής. Επιλέξαμε τις ισότιμες σχέσεις με όλους τους Δημάρχους ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης. Γνωρίζουμε το κακό που έχουν φέρει οι κομματικές και μικροπαραταξιακές επιλογές. Επιλογές που συνειδητά έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις. Εργαλειοποιώντας την αυτοδιοίκηση καθιστώντας την κομματικό όργανο πελατειακών σχέσεων. Θέσαμε από την πρώτη στιγμή τις σχέσεις μας με τους Δήμους στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και της αμοιβαιότητας. Γιατί είναι πεποίθησή μας ότι αν «τιμωρήσουμε» έναν Δήμαρχο τιμωρούμε την τοπική κοινωνία. 

Ανοίξαμε την Περιφέρεια στους πολίτες, όχι στα κάθε είδους συμφέροντα. Δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για αδράνεια και για διαφθορά. Έχουμε διαχειριστεί πολλά δισεκατομμύρια και το χέρι μας δεν το έχουν βρει μέσα στον κουβά με το μέλι και σας διαβεβαιώνω ότι το έψαξαν και το ψάχνουν ακόμη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να διοικούμε τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μέσα από συνεργασίες. Χτίζοντας μια σύγχρονη Περιφέρεια με ανθρώπινο πρόσωπο. Στηριζόμενοι στην παράδοση, στον πολιτισμό και την ιστορία μας, αλλά και με έργα υποδομής να δημιουργούμε από κοινού τη ζωή που μας αξίζει ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ.


Τουτουντζή Παρασκευή (Βούλα)
Περιφερειακή Σύμβουλος Νήσων Αττικής