Ένα σχόλιο στο "παρά πέντε" αλλά και για το "και πέντε" των εκλογών


Στο παρά πέντε πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που θα σημαίνει μια νέα σελίδα για την Σαλαμίνα υπάρχουν μερικά σημεία που αξίζει να επισημάνουμε.

Η προεκλογική μάχη έγινε σε πολιτισμένο κλίμα χωρίς ακρότητες. Σε αυτό συνετέλεσαν δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι οι τέσσερις από τους επτά υποψηφίους κατέβαιναν για
-->
πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο. Είναι λογικό όταν οι υποψήφιοι είναι νέοι – όχι ηλικιακά – τα επιχειρήματα των πολιτικών τους αντιπάλων τους να είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικά. Σε αντιδιαστολή με τους υποψηφίους που έχουν διατελέσει δήμαρχοι που το έργο τους δίνει υλικό για σχόλια στους αντιπάλους και κρίνονται για το έργο τους και όχι για αυτά που υπόσχονται. Ανάμεσα και σε αυτούς όμως με λίγες εξαιρέσεις το επίπεδο ήταν πολιτισμένο και δεν μπορούν να χαλάσουν το γενικό κλίμα κάποιες απρέπειες που σημειώθηκαν όπως μαθαίνουμε σήμερα όπου υπήρξαν κάποιο διαπληκτισμοί μεταξύ συζύγου υποψηφίου και οπαδών άλλου υποψηφίου.  

Ο δεύτερος παράγοντας που λειτούργησε υπέρ του καλού κλίματος ήταν ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων. Αν ο αριθμός ήταν μικρός θα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες πόλωσης που με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις. Αυτός ο πλουραλισμός βοήθησε να μη δηλητηριαστεί το προεκλογικό κλίμα γεγονός που βοηθήσει και στην επόμενη μέρα καθώς θα είναι αναγκαίες οι συνθέσεις και οι συνεργασίες.

Εδώ θα πρέπει να σταθούμε στην επόμενη μέρα που είναι ένα εξίσου σημαντική. Από τους επτά μόνο δύο θα διεκδικήσουν την θέση του επόμενου δημάρχου και είναι ιδιαίτερα σημαντική η στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι πέντε την εβδομάδα που έρχεται. Φαίνεται το έδαφος να είναι ένα πρόσφορο για παρασκηνιακές ζυμώσεις και συμφωνίες κάτω από τα τραπέζι. Αυτό κάποιοι το χαρακτήρισαν ως αχίλλειο φτέρνα του «Κλεισθένη». Είναι όμως στο χέρι όλων των υποψηφίων να δείξουν ότι η προσπάθεια τους να εκλεγούν ήταν ανιδιοτελής με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου και όχι την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων ή απλά μια στείρα φιλοδοξία. Να αφήσουν λοιπόν τους δημότες να αποφασίσουν αυτόν ή αυτή  που θεωρούν  καταλληλότερο να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να πορευθεί ο δήμος στην επόμενη μέρα. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η στάση όσων συμβούλων εκλεγούν και δεν θα ανήκουν στα σχήματα των δύο μονομάχων της επόμενης Κυριακής.

Τέλος αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι καθώς η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου και μεσολαβούν τρεις ολόκληρη μήνες, λόγω της ιδιαίτερης πληθυσμιακές αύξησης των κατοίκων του νησιού τους τρείς αυτούς μήνες, είναι αναγκαία η σωστή λειτουργία του δήμου. Σε κάθε περίπτωση νικητές ή ηττημένοι οι άνθρωποι που είναι τώρα στο τιμόνι του δήμου (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι) πρέπει να ολοκληρώσουν τη θητεία τους με το καλύτερο δυνατό τρόπο.