Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας, Γνωριμία με την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Προϋπόθεση εγγραφής:  Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στην ειδικότητα «Διασώστης –Πλήρωμα Ασθενοφόρου» είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίων τίτλων, δομών της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ακολούθως: Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ), Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο (ΕΠΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Β' Κύκλου σπουδών, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).

-->


Διάρκεια φοίτησης και τίτλοι σπουδών:
Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών, το οποίο, εάν επιθυμούν οι καταρτιζόμενοι, μπορεί να υλοποιείται και ταυτόχρονα με τις σπουδές μετά την ολοκλήρωση του β΄εξαμήνου.
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Διασώστης –Πλήρωμα Ασθενοφόρου» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους στο Ι.Ε.Κ. λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5.


Τομείς Απασχόλησης:
Ο «Διασώστης –Πλήρωμα Ασθενοφόρου» απασχολείται στον δημόσιο τομέα στελεχώνοντας τα μέσα με τα οποία παρέχεται η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Μπορεί να απασχοληθεί στο ΕΚΑΒ, σε Κέντρα Υγείας και σε όλους τους τομείς παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία, σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (κλινικές, πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, οίκους ευγηρίας), στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ΜΚΟ, σε ασφαλιστικούς φορείς που διαθέτουν ασθενοφόρα, σε εταιρείες παροχής κατ’οίκον νοσηλείας και ιατρικών υπηρεσιών.
Οι επαγγελματίες της ειδικότητας «Διασώστης –Πλήρωμα Ασθενοφόρου» απασχολούνται στον προνοσοκομειακό χώρο σε:
α) Συντονιστικά Κέντρα
 β) Ασθενοφόρα οχήματα 
γ) Κινητές Ιατρικές Μονάδες 
δ) Μηχανές ταχείας επέμβασης
ε) Οχήματα μικρού όγκου για πρώτες βοήθειες
στ) Οποιοδήποτε πλωτό μέσο που έχει ως σκοπό την διακομιδή ασθενούς
ζ) Οποιοδήποτε εναέριο μέσο που χρησιμοποιείται με σκοπό την διακομιδή ασθενούς
η) Ομάδες αντιμετώπισης Μαζικών Απωλειών Υγείας
θ) Κινητά Συντονιστικά Κέντρα για Μαζικές Καταστροφές

Άλλες προτεινόμενες ειδικότητες για το επόμενο έτος κατάρτισης 2019-2020: 
•    ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
•    ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ & ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
•    ΤΕΧΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
•    ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ
•    ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
•    ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Περισσότερες πληροφορίες: 
Δ.Ι.Ε.Κ. Σαλαμίνας, Ζωοδόχου Πηγής 21, Σαλαμίνα,
www.iek-salam.att.sch.gr, τηλ.: 2167003095, email: ieksalam@sch.gr
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΦΟΙΤΗΣΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΗΛΙΚΙΑ