Ενημέρωση από τη Δήμαρχο κα Νάννου για το πρόβλημα με την καθαριότητα

Επ’ ευκαιρία της προχθεσινής ανακοίνωσης του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κ.Παναγόπουλου για τα 2 κοντέινερ των 30 κ.μ. που απέστειλε το ΕΔΣΝΑ για την  μεταφορά των ογκωδών και κλαδιών, και χωρίς καμία πρόθεση υποτίμησης του ενδιαφέροντός του, θα ήθελα εν συντομία να ενημερώσω τα εξής:
-->


Λόγω των γνωστών εγγενών δυσκολιών που αντιμετωπίζει εν γένει η Υπηρεσία Καθαριότητας, ο Δήμος από το 2016 συνάπτει ετήσιες συμβάσεις συνεργασίας με τον ΕΔΣΝΑ για λειοτεμαχισμό, μεταφόρτωση και μεταφορά ογκωδών και απορριμμάτων πρασίνου (κλαδιά)  στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής. 
Με τις συμβάσεις αυτές προβλέπεται περιοδικά η εκτέλεση 2 δρομολογίων μεταφοράς ογκωδών προς το ΧΥΤΑ ημερησίως με χρήση ισάριθμων ανοικτών κοντέινερς 30 κ.μ. κι ενός τετραξονικού οχήματος μετά του οδηγού του ΕΔΣΝΑ.  


Η τελευταία σύμβαση έληγε στις 12 Αυγούστου κι έπρεπε να συναφθεί νέα για την οποία είχαμε εγκαίρως προβλέψει με την αρ. Απόφ. 180/23-7-2019 του ΔΣ κι αναμενόταν η αντίστοιχη απόφαση της Ε.Ε. του ΕΣΔΝΑ προκειμένου να υπογραφεί η νέα σύμβαση και να συνεχιζόταν αδιάκοπτα η εκτέλεση των δρομολογίων. 
Λόγω όμως της καλοκαιρινής ραστώνης τον μήνα Αύγουστο δεν συνεδρίασε η Ε.Ε. κι ελλείψει ενεργού συμβάσεως αλλά και προσωπικού του ΕΔΣΝΑ λόγων καλοκαιρινών αδειών διακόπηκε η παροχή των υπηρεσιών από τον ΕΔΣΝΑ.  Τούτο συνετέλεσε στην διόγκωση του προβλήματος. 


Τον Ιούλιο είχαμε επισκεφθεί την Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κα Μπιζά κι αφού της εκθέσαμε για μία ακόμη φορά το γνωστό σ΄αυτήν πρόβλημα, εκτός της υπόσχεσης που πήραμε ότι θα συναφθεί η νέα σύμβαση, μας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει κατ΄ εξαίρεση να παραχωρήσει δωρεάν στο Δήμο μας ένα τετραξονικό όχημα και κοντέινερ 30 κ.μ. για να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι η γενεσιουργός αιτία του όλου προβλήματος δεν είναι η αποκομιδή αλλά η αδυναμία προώθησης του υλικού έξω από το νησί.


Τελικά, η συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ ορίστηκε για αύριο Παρασκευή 30/8 όπου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνονται και τα ως άνω υποσχόμενα και είναι σίγουρο ότι και τα δύο θα εγκριθούν.
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα Μπιζά που την υπόσχεσή της για δωρεάν παραχώρηση τετραξονικού οχήματος και κοντέινερ 30 κ.μ. την έκανε πράξη. 
Για να λυθεί δε η απορία ορισμένων, τα 2 κοντέινερς απεστάλησαν εγκαίρως ενόψει της σύμβασης που θα υπογραφεί μετά την αυριανή απόφαση της Ε.Ε. γοια την μεταφορά των ογκωδών.


Έτσι, από την άλλη εβδομάδα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της μεταφοράς και κατ΄ επέκταση της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δρόμους του νησιού, αφού η αποκομιδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δυνατότητα μεταφοράς στο ΧΥΤΑ.
Προβλέπω ότι σε 1 μήνα ή το πολύ 2, δεν θα υπάρχει σκουπίδι στους δρόμους.


Επιπροσθέτως, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται μετά από προσπάθειες ενός έτους η γραφειοκρατική διαδικασία για την δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο μας ενός απορριμματοφόρου τύπου πρέσσας από το Δήμο Περιστερίου, εκφράζοντας κι εδώ τις αμέριστες ευχαριστίες μου στον αγαπητό Δήμαρχο κ.Παχατουρίδη.  


Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι η διατήρηση της καθαριότητας ενός Δήμου δεν είναι μόνο θέμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και θέμα των πολιτών οι οποίοι πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και να βοηθούν με τη συνετή συμπεριφορά τους   την προσπάθεια του Δήμου ακόμη κι αν ο Δήμος δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του και βέβαια κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την σημερινή θλιβερή εικόνα που όλοι βλέπουμε.  
Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο επ΄ ωφελεία των κατοίκων.
Σαλαμίνα 29.08.2019
Ισιδώρα Νάννου 

Δήμαρχος Σαλαμίνας