Πόλεμος και Ειρήνη

του Δημήτρη Καλογήρου*
Από την εμφάνιση του ανθρώπου επί της γης μέχρι και σήμερα, δύο λέξεις που κυριάρχησαν, ανά τους αιώνες, ήταν οι λέξεις Πόλεμος και Ειρήνη.
Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά  και της προόδου και του πολιτισμού που ανέπτυξε, βίωσε  τόσο τις Πολεμικές όσο και τις Ειρηνικές καταστάσεις.

-->

Πότε αμυνόμενη, πότε επιτιθέμενη. Πότε εν δικαίω και πότε εν αδίκω.
Ο ανά τους αιώνες δε αυτός απολογισμός, ανεξαρτήτως μίας θετικής ή αρνητικής αποτίμησης, αποτέλεσε πάνω απ’ όλα μία ανθρώπινη τραγωδία.

Ευκαιρίας δοθείσης,  από τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, διαπιστώσαμε ότι, τα περισσότερα πυρά εστράφησαν όχι τόσο εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού και τα θύματα, τις φρικαλεότητες και τις καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν, αλλά εναντίον της γείτονος Τουρκίας. 


Ίσως, η συγκυρία να δικαιολογεί μία κάποια τέτοια στάση, αλλά δεν θα πρέπει εμείς να πρωτοστατούμε και να πλειοδοτούμε στην όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεών  μας.

Οι συγκρούσεις του περασμένων αιώνων, η αναμόχλευση παθών, οι εθνικιστικές κορώνες, οι εμπρηστικές δηλώσεις  και οι παλληκαρισμοί από τον τύπο και  την πολιτική  της χώρας μας, δεν συνεισφέρουν προς τη θετική κατεύθυνση.
Αντιθέτως,, επιβάλλεται με λόγια και πράξεις να εκφράσουμε τα φιλικά μας συναισθήματα και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια  συνεννόησης, χάριν της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης με τον τουρκικό λαό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι για την αποτροπή ενός μεταξύ μας  πολέμου θα πρέπει  να αποδεχθούμε όλες τις αξιώσεις τους, αλλά μόνο αυτές που είναι ηθικές και δίκαιες. 

Με την υπερφίαλη, αλαζονική, οπισθοδρομική και σοβινιστική Τουρκική ηγεσία προβλήματα δεν έχουμε μόνο εμείς, αλλά όλος ο κόσμος.   
                                                
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τη διαχωρίσουμε από τον καταπιεσμένο Τουρκικό λαό και να επιδιώξουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης μαζί του,  επιτυγχάνοντας, αφ’ ενός μεν την απόδειξη των φιλικών μας διαθέσεων και αφ’ ετέρου την έκθεση της ηγεσίας τους.

Είμαστε ένας υπερήφανος, γενναίος, φιλειρηνικός, πολιτισμένος λαός, με μεγάλη ιστορία και με πίστη σε αξίες και ιδανικά.

Μπορούμε και πρέπει να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές  με διάλογο, συνεννόηση, διαλλακτικότητα και δικαιοσύνη γιατί :   « Καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ καλός Πόλεμος και κακή Ειρήνη ». Βενιαμίν Φραγκλίνος

* Ο Δημήτρης Καλογήρου είναι Οικονομολόγος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος