Ποια είναι η αλήθεια για το Λατομείο Αγγέλου;

Ποια είναι ακριβώς η αλήθεια για το Λατομείο Αγγέλου; Εξ όσων γνωρίζουμε η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη εντός 6 μηνών από την 25/9/2017 να παραδώσει τον χώρο και να απομακρύνει όλο τον εξοπλισμό (άρθρο της Εφ.Συν με τίτλο "Το... άβατο της Σαλαμίνας"). Όμως ακόμα και σήμερα δύο χρόνια μετά γινόμαστε μάρτυρες της διέλευσης μεγάλου αριθμού φορτηγών που συνεχίζουν να βγάζουν αδρανή υλικά από το λατομείο. Υπάρχει κάποια απόφαση που τροποποίησε αυτά που είχαν οριστεί; Έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι στο χώρο του λατομείου; Ποιος είναι ο ρόλος του δήμου και της περιφέρειας;

-->
Το 2012 σε αυτοψία του Δασαρχείου Πειραιά, βεβαιώθηκε ότι έχουν αφαιρεθεί παράνομα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα λατομικού υλικού από αναδασωτέα έκταση 19,5 στρεμμάτων και επιβλήθηκαν παχυλά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Με βάση αυτό και με το γεγονός την συνεχιζόμενη λειτουργία του μέχρι σήμερα το Λατομείο στη στη θέση Γούβα-Μπατσί στη βόρεια πλευρά του νησιού αποτελεί ένα οικολογικό έγκλημα εν εξελίξει και "...μια συνεχής πρόκληση στη νομιμότητα, τη λογική και την ηθική"*.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Σε αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος περιγράφεται ξεκάθαρα η χρήση χώρων του λατομείου για εναπόθεση στερεών αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις, αναμεμιγμένα με ογκώδη απόβλητα από πλαστικό και ξύλο, πλαστικές σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο, ελαστικά αυτοκινήτων και διάσπαρτες συσκευασίες ιατρικών παρασκευασμάτων. 


Δείτε μερικά αποσπάσματα από την έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων στο λατομείο Αγγέλου.


"Στον χώρο που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του λατομείου και εντός τεχνητής χαράδρας εκτιμούμενου βάθους 30 έως 40 μέτρα είχαν εναποτεθεί σε μεγάλη έκταση και όγκο σωροί από στερεά απόβλητα διαφόρων ειδών όπως απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, αναμεμιγμένα με ογκώδη απόβλητα από πλαστικό και ξύλο, πλαστικές σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο, ελαστικά αυτοκινήτων και διάσπαρτες συσκευασίες ιατρικών παρασκευασμάτων.
Επίσης στον παραπάνω χώρο υπήρχαν υπήρχαν τοποθετημένα επί χωμάτινου εδάφους τέσσερα κλειστά μεταλλικά βαρέλια πλήρη περιεχομένου με ετικέτα λιπαντικό έλαιο μηχανών χωρίς την ώρα της αυτοψίας να υπάρχει διαρροή στο έδαφος".

"Από τον συγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης αποβλήτων αναδυόταν έντονη δυσοσμία και υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή ανάμιξη επικίνδυνων αποβλήτων (όπως βιομηχανικά ή ιατρικά) καθόσον κατά τον χρόνο παραμονής και έκθεσης  του κλιμακίου ελέγχου  ήταν έντονη η αίσθηση δυσφορίας και ο ερεθισμός (κάψιμο και κνησμός οφθαλμών και ανώτερου αναπνευστικού συστήματος)".

Στην έκθεση της Περιφέρειας αναφέρονται τα ίδια επικίνδυνα απόβλητα και στον χώρο ευθύνης του Δήμου (παλιός ΧΑΔΑ). Στη συνέχεια επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα στο Δήμο και το Λατομείο Αγγέλου ενώ η διεύθυνση Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε επιβάλλει την απομάκρυνση των αποβλήτων και  τη φύλαξη  από το Δήμο του χώρου ευθύνης του για την αποτροπή μεταφοράς και απόθεσης νέων ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων. 

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Απρίλιο του 2018,  τα σκουπίδια σκεπάστηκαν με μπάζα αλλά λόγω του μεγάλου όγκου και της οργανικής ύλης που περιέχουν αυταναφλέγονται και καπνίζουν συνεχώς. 
Σήμερα νέες ποσότητες μεταφέρονται στο χώρο ευθύνης του λατομείου.



Δείτε τα δύο έγγραφα**:
1) Απαιτούμενες ενέργειες κατόπιν των ευρημάτων αυτοψίας του Τμήματος ελέγχων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος της ΠΕ Πειραιώς και Νήσων στο λατομείο της εταιρίας "Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε."

2)  Και τα αποτελέσματα της αυτοψίας που είχε γίνει στο χώρο του λατομείου το 2108

https://drive.google.com/open?id=0B8d1tjpRJmYcX0VaQzJPX3lMUFpDYTNZcUhJVUpzSGtyZUlr

https://drive.google.com/open?id=0B8d1tjpRJmYcZ21YWkRjYWR0NUdOaTRxdFptOFh3X2tfM2l3










* Δήλωση της πρώην δημάρχου Σαλαμίνας όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο "το ... άβατο της Σαλαμίνας" της ΕΦ.ΣΥΝ
**Τα έγγραφα και τις φωτογραφίες μας τα έστειλε η Επιτροπή Αγώνα 

-->