Χορηγία με υστεροβουλία...

της Διαλεκτής Αγγελή - efsny.gr
Με την υποστήριξη του υπ. Παιδείας και με τον Ερυθρό Σταυρό σε ρόλο «μπροστάρη», η κινεζική εταιρεία προχωρά πρόγραμμα για «την υποστήριξη 2.170 παιδιών που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, απειλούμενες με κοινωνικό αποκλεισμό» ● Αντιδρά η ΕΛΜΕ Πειραιά που βλέπει προσπάθεια «εξαγοράς του πειραϊκού λαού για τη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ».
-->

Μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του Πειραιά ενημερώθηκαν προ ημερών για ένα πρόγραμμα με χορηγό την Cosco, το οποίο έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και αφορά «την υποστήριξη 2.170 παιδιών που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, απειλούμενες με κοινωνικό αποκλεισμό».
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την τοπική ΕΛΜΕ, η οποία απορρίπτει τέτοιου είδους ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι σκοπός της εταιρείας είναι η «εξαγορά του πειραϊκού λαού για τη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ».
Το πρόγραμμα «Children Included» έχει 12μηνη χρονική διάρκεια, αφορά μαθητές ηλικίας από 6 έως 18 ετών και περιλαμβάνει την επιχορήγηση εκπαιδευτικών και δημιουργικών δράσεων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου του Πειραιά και των ευρύτερων περιοχών (Καμίνια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα και Σαλαμίνα) αλλά και της Αθήνας (Σεπόλια, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολωνός) καθώς και τη χρηματοδότηση των εξόδων προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις 80 μαθητών της Γ’ Λυκείου, για την επιλογή των οποίων θα συνυπολογιστούν τόσο οικονομικά κριτήρια όσο και ο βαθμός επίδοσης στη Β’ Λυκείου. Αριστεία υπέρ πάντων, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας...
Συνολικά στο πρόγραμμα διατίθενται 500.000 ευρώ από τις οποίες οι 280.000 θα δοθούν στις οικογένειες με παιδιά στην τελευταία τάξη του Λυκείου, η επιλογή των οποίων θα γίνει κατόπιν ελέγχου των στοιχείων που θα φτάσουν στον Ερυθρό Σταυρό από τις οικογένειες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αφού πρώτα οι μαθητές λάβουν τη σχετική ενημέρωση εντός των σχολείων από τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των μονάδων!

Αποπροσανατολισμός

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιου είδους προγράμματα και κατακεραυνώνει την Cosco, κατηγορώντας την ότι είναι αυτή που ουσιαστικά οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό τις οικογένειες των εργαζομένων που απασχολεί με ατομικές συμβάσεις εργασίας και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πρόγραμμα «ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι των υπερκερδών».
«Το γεγονός ότι πολλοί μαθητές θα βρουν ατομική και προσωρινή διέξοδο σε τέτοια προγράμματα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Το αντίθετο, πρέπει να μας πεισμώνει για την ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα για δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, για κρατική στήριξη των φτωχών παιδιών, για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Στα σχολεία μας, οι υλικοτεχνικές ελλείψεις είναι τραγικές, η συντήρηση στα σχολεία και σε τεχνολογικό εξοπλισμό επίσης, κοντά μέσα Νοέμβρη και υπάρχουν ακόμα κενά ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικά εξεταζόμενα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στο δυνάμωμα του κοινού αγώνα για να βγούμε από τη μιζέρια και όχι στην ‘‘ατομική’’ αναζήτηση για χορηγούς», τονίζει η τοπική ΕΛΜΕ στη σχετική ανακοίνωση.
-->
Οι χορηγίες είναι κάτι που όχι μόνο δεν έχει απορρίψει η κυβέρνηση, αντίθετα τις στηρίζει αναφανδόν, συνδέοντάς τες μάλιστα άμεσα με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εν κατακλείδι με τη -χαμηλή- κρατική χρηματοδότησή τους.
Είναι σε γνώση του υπουργείου Παιδείας η ενέργεια αυτή; Η απάντηση μας δόθηκε εμμέσως, αφού στο ερώτημα που απευθύναμε στο υπουργείο ουδέποτε λάβαμε απάντηση.
Το υπουργείο Παιδείας λοιπόν όχι μόνο γνωρίζει το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά το στηρίζει -όπως όλα δείχνουν- αφού εκπρόσωπός του θα παρευρεθεί αύριο στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Cosco για την υλοποίηση του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11.00, στα γραφεία του ΟΛΠ στον Πειραιά.

-->