Κοροναϊός: Τι προκαλεί στο σώμα (πρώτες ιατρικές αναλύσεις)



Η μάχη κατά του νέου κοροναϊού είναι μια μάχη σε αχαρτογράφητα νερά για τους γιατρούς.
Πώς επιτίθεται στο σώμα; Ποιο είναι το πλήρες φάσμα των συμπτωμάτων; Ποιος είναι πιθανότερο να ασθενήσει βαριά ή να πεθάνει; Πώς αντιμετωπίζεται;

Πρόσφατα μια ομάδα  από τους ιατρούς στην πρώτη γραμμή αυτής της επιδημίας, στο νοσοκομείο Jinyintan, στο Wuhan, αρχίζουν να δίνουν τις πρώτες απαντήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα
-->


Μια ανάλυση των πρώτων 99 ασθενών που έλαβαν θεραπεία έχει δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Από αυτή προκύπτουν τα εξής: και οι 99 ασθενείς που πήγαν στο νοσοκομείο είχαν πνευμονία - οι πνεύμονες είχαν φλεγμονή και οι κυψελίδες όπου το οξυγόνο από τον αέρα περνάει στο αίμα ήταν γεμάτες με υγρό.
Άλλα συμπτώματα ήταν:
·         82 είχαν πυρετό
·         81 είχαν βήχα
·         31 είχαν δύσπνοια
·         11 είχαν πόνο στους μυς
·         9 είχαν σύγχυση
·         8 είχαν πονοκέφαλο
·         5 είχαν πονόλαιμο

Πρώτοι θάνατοι
Οι δύο πρώτοι ασθενείς που πέθαναν ήταν φαινομενικά υγιείς, αν και ήταν μακροχρόνιοι καπνιστές γεγονός που είχε εξασθενήσει τους πνεύμονές τους. Ο πρώτος, ένας 61χρονος, είχε σοβαρή πνευμονία όταν έφθασε στο νοσοκομείο. Ήταν σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι οι πνεύμονές του δεν ήταν σε θέση να παρέχουν αρκετό οξυγόνο στα όργανα του ώστε να τον κρατήσουν ζωντανό. Παρά το γεγονός ότι του χορηγήθηκε οξυγόνο, οι πνεύμονές δεν λειτουργούσαν και η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει. Πέθανε 11 ημέρες μετά την είσοδό του.
Ο δεύτερος ασθενής, ένας άνδρας 69 ετών, είχε επίσης σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας Συνδέθηκε σε τεχνητό πνεύμονα ή ECMO (εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Πέθανε από πνευμονία και σηπτικό σοκ.

-->
Τουλάχιστον 10% πεθαίνουν;
Από τις 25 Ιανουαρίου, από τους 99 ασθενείς: Οι 57 ήταν ακόμα στο νοσοκομείο όταν δημοσιεύθηκε η έρευνα. 31 είχαν θεραπευτεί και 11 έχουν πεθάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου είναι 11% καθώς μερικοί νοσηλεύονται ακόμα και είναι πιθανό να πεθάνουν ενώ πολλοί άλλοι που έχουν ήπια συμπτώματα, δεν καταλήγουν στο νοσοκομείο ώστε να κάνει αυτή τη στατιστική έγκυρη.

Εργαζόμενοι στην αγορά
Τα ζωντανά ζώα που πωλούνται στην αγορά θαλασσινών Huanan πιστεύεται ότι είναι η πηγή της λοίμωξης, που ονομάζεται 2019-nCoV. 49 από τους 99 ασθενείς είχαν άμεση σύνδεση με την αγορά: 47 εργάστηκαν εκεί, είτε ως μεσάζοντες  είτε  στους πάγκους ενώ 2 ήταν πελάτες.  

Προτιμά ο ιός τους μεσήλικες άνδρες; 
Ο ιός δείχνει προτίμηση σε μεσήλικους άνδρες. Οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς ήταν μεσήλικες, με μέσο όρο ηλικίας 56 -67 άνδρες. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια πιο ομοιόμορφη κατανομή μεταξύ των δύο φύλων. Το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων της Κίνας  αναφέρει  ότι μολύνονται 1.2 άντρες για κάθε 1.0 γυναίκες. Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για τη διαφορά: α) Οι άνδρες ενδέχεται να νοσούν και να έχουν πιο έντονα συμπτώματα ώστε να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και β) οι άντρες, για κοινωνικούς ή πολιτισμικούς λόγους, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό στην αρχή της επιδημίας. Ο Δρ Li Zhang, υποστηρίζει ότι: «Η μειωμένη ευαισθησία των θηλυκών σε ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να αποδοθεί στην προστασία από το χρωμόσωμα Χ και τις ορμόνες φύλου, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία».

....και τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα
Οι περισσότεροι  από τους 99 είχαν και άλλες ασθένειες που τους έχουν καταστήσει πιο ευάλωτους στον ιό ως «αποτέλεσμα των ασθενέστερων ανοσοποιητικών λειτουργιών αυτών των ασθενών»: 40 από καρδιακά νοσήματα καταστάσεων όπως καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ άλλοι 12 ασθενείς είχαν διαβήτη.




*το άρθρο είναι  του James Gallagher που δημοσιεύθηκε σήμερα  στο bbc.com και μεταφράστηκε από εμάς
-->