Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας και οι εργαζόμενοι του νησιού εκφράζουν την συμπαράσταση στους κατοίκους της Χίου και της Μυτιλήνης

Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας και οι εργαζόμενοι του νησιού εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους συναδέλφους και γενικότερα τους κατοίκους της Χίου και της Μυτιλήνης που αγωνίζονται ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών δομών για τους  πρόσφυγες και μετανάστες.
-->



Το χειρότερο όλων!!!!
Ο αγώνας αυτός δίνεται σε συνθήκες «εμφυλίου πολέμου». Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων και ανάμεσα τους δακρυγόνα και ρουκέτες.
Η ένταση καθημερινά κλιμακώνεται και γινόμαστε θεατές ακραίων καταστάσεων και από τις δύο πλευρές.

Θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε το βάρος που «έχουν σηκώσει στις πλάτες τους» όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να καταφθάνουν καθημερινά από την γειτονική Τουρκία, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων να τείνει να ξεπεράσει τον αριθμό των μονίμων κατοίκων των νησιών.
Το «ισχυρό χαρτί» ο τουρισμός, στα εν λόγω νησιά έχει καταποντιστεί, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή δεκάδων επιχειρήσεων.
Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν στην κυριολεξία μια «υγειονομική βόμβα» λόγω των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν στις δομές όπου ζουν.

-->
Μπορούμε νομίζουμε, λόγω των ανωτέρω, να δικαιολογήσουμε την αντίδραση των κατοίκων απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης όπως και την δυσπιστία που επικρατεί για το εάν θα επιστραφούν οι 1500 που τους έχει απορριφθεί το άσυλο,  αν προωθηθούν στην Ευρώπη οι 500 που τους έχει εγκριθεί το άσυλο, και αν αυτή η κλειστή δομή  των 5000 ατόμων δεν θα φθάσει να φιλοξενεί 15000 άτομα!!!

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τους κατοίκους των νησιών που στην κυριολεξία «φυλάττουν  Θερμοπύλες», ερχόμενοι καθημερινά αντιμέτωποι με τους γείτονες Τούρκους και δεχόμενοι τις απειλητικές τους διαθέσεις.

Στηρίζουμε το αίτημα της δημιουργίας μικρών δομών των 1000 ατόμων σε όλους τους μεγάλους Δήμους της Χώρας, προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος τους  και εν συνεχεία την δημιουργία κλειστής  δομής των 500 ατόμων στα εν λόγω νησιά για όσους προορίζονται να επιστραφούν στην Τουρκία.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω και είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των κατοίκων των νησιών που σηκώνουν όλα αυτά τα χρόνια το βάρος του μεταναστευτικού με την ορατή απειλή του διπλασιασμού των ροών καθώς πλησιάζει καλοκαίρι.
Συνιστούμε  σε όλες τις πλευρές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Ο πόλεμος των χαρακωμάτων δεν θα δώσει λύση.
Την λύση αυτή πιστεύουμε ότι θα την δώσει μόνο ο διάλογος.
-->