Στη Σαλαμίνα μας θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη ενθάρρυνση του ποδηλάτου

του Ευάγγελου Διπλαρίδη*
Το ποδήλατο εκτός από ένα μέσο αναψυχής και άσκησης είναι κι ένα αξιόπιστο μέσο μετακίνησης. Και φυσικά είναι ο πρώτος δάσκαλος για έναν μελλοντικό οδηγό αυτοκινήτου, που αύριο θα σέβεται τους κανόνες κυκλοφορίας, τους πεζούς κτλ..

-->



Στη χώρα μας με το μεγάλο ποσοστό καλοκαιρίας και με σχετικά μικρές υψομετρικές διαφορές οι μετακινήσεις με το ποδήλατο μπορούν να προσφέρουν μια οικονομική εύκολη και άμεση λύση για το κόσμο.

Συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της κίνησης στους δρόμους, με μηδενικούς ρύπους , με άμεση μετακίνηση χωρίς αναμονή του μέσου ( ανεβαίνουμε στο ποδήλατο και φεύγουμε όταν το θέλουμε εμείς!).
Σε άλλες χώρες η μετάβαση από το σπίτι στη στάση του λεωφορείου, ή του μετρό, ή στο λιμάνι , ή το σχολείο γίνεται με το ποδήλατο. Τα διάφορα μικροψώνια στα σουπερμάρκετ επίσης.

Στη Σαλαμίνα μας θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη ενθάρρυνση του ποδηλάτου.Ξεκινώντας από τη χάραξη ποδηλατοδρόμων ( που φυσικά είναι μια χρονοβόρος διαδικασία) , έως και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων (μπάρες), σε κεντρικά σημεία του νησιού όπως τα Παλούκια στα καραβάκια, το Καματερό, η πλατεία στα Αγάλματα στη Κούλουρη, ο Άγ. Νικόλαος, στα Σελήνια, στο Αμπελάκι και στη στο Αιάντειο στις πλατείες. Μπάρες για στάθμευση επίσης θα μπορούσαν να βάλουν στα σούπερ μάρκετ και έξω από τα Λύκεια.

Τέλος, θα πρέπει να δοθούν οργανωμένες οδηγίες προς τους οδηγούς των αυτοκινήτων, των λεωφορείων, των ταξί αλλά και τους πεζούς για το σεβασμό και τη προσοχή στα ποδήλατα.

Πιστεύω δεν είμαστε μακριά από το να κάνουμε αυτές τις κινήσεις..Η Σαλαμίνα μπορεί να κάνει αυτή τη μικρή πράσινη στροφή στις μετακινήσεις.


*ο Ευάγγελος Διπλαρίδης είναι στέλεχος σε ναυτιλιακή, εταιρεία, αποφ.ΤΕΙ Ναυτ/κές Επιχ/σεις & Μεταφορές κ μέλος του ΔΛΤΣαλαμίνας
-->