Πεζοδρόμηση παραλίας: Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Τραπεζάκια έξω ήταν ο τίτλος του σπουδαίου άλμπουμ του Δ. Σαββόπουλου και θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος του φετινού καλοκαιριού αφού η παραχώρηση επιπλέον χώρων στα καταστήματα εστίασης για υγειονομικούς και οικονομικούς λόγους κάνει πολύ ευκολότερες τις διαδικασίες για τραπεζάκια στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Οι επιπλέον χώροι είναι απαραίτητοι για την τήρηση
-->

των αποστάσεων αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να καλύψουν το χαμένο έδαφος των δυόμιση μηνών που παρέμειναν κλειστοί. Οι χώροι αυτοί θα προκύψουν με πεζοδρομήσεις και ήδη για την Αθήνα ακούγονται αρκετά φιλόδοξα σχέδια.

Στην περίπτωση της Σαλαμίνας οι πεζοδρομήσεις έρχονται να συναντήσουν μια ιδέα που χρόνια υπήρχε στο τραπέζι αλλά δεν είχε έως τώρα υλοποιηθεί. Πέρυσι η τέως δήμαρχος, Ρούλα Νάννου, έφτασε το θέμα σε προχωρημένο στάδιο. Το project τελικά ναυάγησε καθώς δεν εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ο νέος δήμαρχος, Γιώργος Παναγόπυολος, είχε εξαγγείλει  τις πεζοδρομήσεις προεκλογικά στα σχέδια για την ανάπτυξη του νησιού και τον τουρισμό. Η πανδημία του δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να είναι συνεπής με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Αν και  υπάρχει αρκετό παρασκήνιο καθώς δεν φαίνεται να βλέπουν όλοι τις πεζοδρομήσεις σαν καλή ιδέα.  

--> Σε μια γενική περιγραφή το σχέδιο προβλέπει πεζοδρόμηση της Ακτής Καραϊσκάκη από το ύψος της Εθνικής Τράπεζας. Από το σημείο εκείνο μέχρι το σημείο που η Ακτή Καραϊσκάκη συναντά την Αγ. Μηνά  θα πεζοδρομηθεί μόνο το ρεύμα με κατεύθυνση προς τον Αγ. Νικόλαο ενώ στη συνέχεια, από τη διασταύρωση και μετά θα πεζοδρομηθούν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η πεζοδρόμηση συνεχίζεται στην Αγ. Νικολάου και για τα δύο ρεύματα. Τα οχήματα προς τον Αγ. Νικόλα θα χρησιμοποιούν την οδό Λεμπέση η οποία θα είναι μονόδρομος με κατεύθυνση από τον Αγ.Μηνά προς  τον Αγ. Νικόλαο ενώ από την Ευρυσάκη και την Μαραθώνος θα μπορεί κανείς να φύγει από την περιοχή του Αγ. Νικολάου. Οι πεζοδρομήσεις αρχικά προβλέπονται για Παρασκευή  Σάββατο και  Κυριακή για  συγκεκριμένες ώρες με σκέψεις για επέκταση και στις υπόλοιπες ημέρες αν το σχέδιο αποδειχθεί λειτουργικό.

Το σχέδιο των πεζοδρομήσεων για την παραλία έπεσε στο τραπέζι της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιοκτήτες μαγαζιών και κατοίκους της περιοχής, και δυστυχώς επιβεβαίωσε την παροιμία που λέει ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Οι αντιδράσεις ποικίλες. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους κατοίκους που θα πρέπει να αλλάξουν κάποιες συνήθειες τους, ακόμα και αν αυτές αφορούν  λίγες ώρες και ημέρες του χρόνου. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που θεωρούν ότι ίσως θιγούν οι ίδιοι ή ευνοηθούν οι άλλοι.

Στον αντίποδα αυτών των αντιδράσεων είναι οι κάτοικοι του νησιού που στην πλειοψηφία  τους βλέπουν το μέτρο των πεζοδρομήσεων θετικά. Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στις περισσότερες  περιοχές της χώρας ιδίως σε αυτές που έχουν παραλιακό μέτωπο  και αποτιμούνται θετικά τόσο από τους κατοίκους αυτών των περιοχών όσο και από τους επισκέπτες.

Το σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα τους και σε μέλλοντα χρόνο. Επειδή είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία ιδίως όταν κάποιοι κοντόφθαλμοι κρίνουν αποκλειστικά και μόνο με τα βραχυπρόθεσμα προσωπικά τους οφέλη, είναι ο ρόλος τον πολιτικών να παίρνουν αυτές τις αποφάσεις και να κρίνονται για αυτές.