Δήμαρχε, τώρα είναι η ευκαιρία για τη Σαλαμίνα - Δώστε περισσότερους χώρους στα ποδήλατα

Κάθε κρίση αφήνει το στίγμα της, κάθε κρίση δημιουργεί και μία ευκαιρία. Από την Μεγάλη Ύφεση, τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Πετρελαϊκή κρίση του 1973, την Οικονομική κρίση του 2008 έως και την Πανδημία του κορωνοϊού το 2020 πάντα οι κρίσεις δημιουργούν νέα δεδομένα και αλλάζουν τις νοοτροπίες των ανθρώπων. 

-->
Το παράδειγμα των Δανών είναι χαρακτηριστικό. Στην πετρελαϊκή κρίση του 1973 οι Δανοί αντί να συνεχίσουν να κινούνται με τα αυτοκίνητα τους έβγαλαν από τις αποθήκες τους τα ξεχασμένα ποδήλατα. 
Οι πολίτες απαίτησαν περισσότερους χώρους για τα ποδήλατα. Μετά από αγώνες κάποιοι ανοιχτόμυαλοι πολιτικοί με όραμα άρχισαν να επενδύουν πάνω σ' αυτό και να παίρνουν χώρους από τα αυτοκίνητα και να τους δίνουν στα ποδήλατα. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Σήμερα  στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη, υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα από αυτοκίνητα στους δρόμους!

Πριν 10 περίπου χρόνια στη Σαλαμίνα, στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, άρχισε να γίνεται μόδα το ποδήλατο. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να αγοράσουν ποδήλατα και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Όλοι θυμόμαστε τις ποδηλατάδες που γίνονταν κάθε Πέμπτη απόγευμα με αφετηρία τα Αγάλματα στην παραλία του νησιού. Όμως όταν κάτι είναι μόνο μόδα σιγά σιγά  φθίνει και στο τέλος εξαφανίζεται. Κάπως έτσι έγινε και εδώ, όμως από όλη αυτή την ιστορία  κάτι έμεινε! Τα ποδήλατα που αγοράστηκαν εκείνη την περίοδο κλειδώθηκαν σε αποθήκες και υπόγεια. 


Μάρτιος 2020. Πανδημία κορωνοϊού. Οι αποθήκες άνοιξαν, τα ποδήλατα βγήκαν ξανά στους δρόμους, αυτή τη φορά όχι από μόδα αλλά από ανάγκη! 
Οι πωλήσεις και οι επισκευές ποδηλάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όπως μαρτυρούν στοιχεία των καταστημάτων πώλησης. Αρκετός κόσμος ανακάλυψε - θυμήθηκε ξανά το ποδήλατο. 

Κι έτσι ξαφνικά οι δρόμοι γέμισαν με ποδήλατα. Εικόνα αρκετά σπάνια τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία οι δρόμοι της Σαλαμίνας καταλαμβάνονταν σχεδόν αποκλειστικά από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Εν μέσω καραντίνας λόγω πανδημικής κρίσης έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους οικογένειες ολόκληρες πάνω στα ποδήλατά τους, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι.
-->

Η ανάγκη και όχι η μόδα έκανε πολύ περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με το ποδήλατο. 

Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία για τη Σαλαμίνα. Τώρα πρέπει οι πολίτες να απαιτήσουν  περισσότερους χώρους για τα ποδήλατα. Οι πολιτικοί μας έχουν αρκετά παραδείγματα. Και αν το παράδειγμα της Κοπεγχαγης φαίνεται μακρινό και άπιαστο, υπάρχει και το παράδειγμα των Τρικάλων!

Ο δρόμος δεν ειναι αδιάβατος, θέληση χρειάζεται και όραμα για μια πιο ανθρώπινη πόλη που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

π.