Ξεκινούν σήμερα τα "πανηγύρια" στη Σαλαμίνα - Να απαγορευτούν λένε κάποιοι

Σήμερα, παραμονή της Αγ. Κυριακής, παραδοσιακά ξεκινούν τα "πανηγύρια" - εμποροπανηγύρεις του καλοκαιριού για τη Σαλαμίνα. Στην εποχή του κορωνοϊού πολλά έχουν αλλάξει.

-->
Οι πάγκοι πρέπει να στήνονται αυστηρά στα τέσσερα μέτρα, όπως ορίζεται από τις θέσεις που τους έχουν αποδοθεί. Η δε απόσταση μεταξύ των πάγκων ορίζεται στα τρία μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο (κενό-ελεύθερο) από τα αντικείμενα. Ακόμη, πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας για τους ίδιους και βέβαια για την προστασία των καταναλωτών (π.χ. γάντια, μάσκες-υποχρεωτική χρήση μόνο στα μη συσκευασμένα προϊόντα) και να τηρούν απόσταση από τους τελευταίους 1,5 μέτρου. Σημειώνεται πως η είσοδος-έξοδος στην αγορά πρέπει να έχει μία και μόνο κατεύθυνση διέλευσης, η οποία θα έχει διάμετρο δύο μέτρων. Με άλλα λόγια, αν ο καταναλωτής θελήσει να επισκεφθεί κάποιο πάγκο που έχει προσπεράσει πριν μερικά μέτρα πρέπει να κινηθεί κυκλικά -να βγει από την αγορά και να ξαναμπεί σε αυτήν. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να τοποθετηθούν διαχωριστικά που θα «σπάνε» τον δρόμο που είναι τοποθετημένοι οι πάγκοι στα δύο.

Με τοπογραφικό
Τα παραπάνω ισχύουν και για τις εμποροπανηγύρεις. Προσθέτως, γι’ αυτές κάθε Δήμος πρέπει να στείλει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τοπογραφικό με τις θέσεις και τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εμποροπανηγύρεις, τους χώρους εστίασης, wc κ.λπ. Εφόσον οι φορείς δεν ετοιμάσουν τοπογραφικό με τα προαπαιτούμενα, δεν θα λειτουργεί η εμποροπανήγυρη. Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η απολύμανση στο τέλος κάθε ημέρας και πρέπει, μάλιστα, να υπάρχουν απολυμαντικά σε εμφανή σημεία για τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και θερμομέτρηση, η οποία θα λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με κρατικούς φορείς. Τέλος, οι κυρώσεις είναι ίδιες με αυτές στις λαϊκές. Αυτό σημαίνει ότι εάν σε μια εμποροπανήγυρη δεν τηρηθούν τα μέτρα την πρώτη ημέρα, δεν θα λειτουργεί την επόμενη

-->

Να απαγορευτούν τα πανηγύρια

Την ίδια στιγμή όμως κάποιοι ανησυχούν και έχουν αντίθετη άποψη όσον αφορά τα πανηγύρια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έθεσε θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού.
Ο επιστήμονας επανέλαβε ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερ μετάδοσης.
«Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Σκάι, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδί μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού.
Για το αν μεταδίδεται με τον αέρα  ο ίδιος σχολίασε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια με που φέρνουν τον ιό τον αέρα και πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.
Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος συστήνει πως πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. «Μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε» ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Σερβίας που ήταν μια χώρα που δεν είχε πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα.
Υπογράμμισε πάντως ότι δεν είναι δεδομένο πως θα έχουμε 2ο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα και πως όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.