Κερδισμένο ή χαμένο το στοίχημα της αποκομιδής των σκουπιδιών?

Κερδισμένο ή χαμένο το στοίχημα της αποκομιδής των σκουπιδιών?
Η περσινή χρονιά ήταν ορόσημο για το νησί. Η άθλια κατάσταση με τα σκουπίδια έφτασε να γίνει είδηση σε εθνικό επίπεδο.


Η ιδιαιτερότητα της Σαλαμίνας, να έχει πληθυσμιακή έξαρση τους εαρινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες και η διαδοχή στη δημοτική αρχή συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών κυρίως εξωοικιακών απορριμμάτων τα οποία παρέμειναν επί μήνες χωρίς να συλλεχθούν. Παράλληλα οι δημοτικές εκλογές δημιούργησαν ένα κενό εξουσίας στο κρίσιμο διάστημα έτσι μέχρι την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής η κατάσταση έγινε αφόρητη. Η νέα δημοτική αρχή μπήκε δυναμικά στη μάχη των σκουπιδιών και η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά.


Την φετινή άνοιξη λόγω κορονοϊού οι οικιστές δεν μπορούσαν να μπουν στη Σαλαμίνα λόγω των απαγορευτικών μέτρων. Η σταδιακή άρση των μέτρων και καθώς και το προχωρημένο της εποχής αφού είχε φτάσει Μάιος, συνέτειναν στο να μη δημιουργηθούν απότομα μεγάλοι όγκοι εξωοικιακών απορριμμάτων  αφού η εναπόθεση τους έγινε σταδιακά και υπήρχε ο χρόνος αλλά και η οργάνωση, ώστε να συλλεχθούν.


Και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού η εικόνα είναι καλή. Εξαίρεση αποτελεί η νότια πλευρά του νησιού κατά μήκος της λεωφόρου Περιστερίων. Σε μερικά σημεία οι κάδοι είναι διαρκώς γεμάτοι ενώ κακή είναι η εικόνα και γύρω από αυτούς (η φωτογραφία είναι από την πρώτη έξοδο για Πέρανι, το Σάββατο το απόγευμα).

Αλλά και τα πρανή σε μεγάλη απόσταση από τους κάδους είναι γεμάτα σκουπίδια που παρασύρει ο αέρας από τους γεμάτους κάδους.


Ας ελπίσουμε ότι με δεδομένη και τη φετινή εμπειρία, το στοίχημα του χρόνου θα κερδηθεί ολοκληρωτικά