Στη φρεγάτα «Σαλαμίς» και την 115 πτέρυγα Μάχης ο Μάικ Πομπέο

Τη φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού και τη 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σούδα θα επισκεφθεί σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.
-->
Πρόκειται για άλλη μία κίνηση που δείχνει την κεντρική σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής σχέσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται ήδη στην Κρήτη και φιλοξενείται από τον πρωθυπουργό στην οικία του στο Ακρωτήρι Χανίων θα επισκεφθεί σήμερα τη στρατιωτική βάση της Σούδας, τη «ναυαρχίδα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» όπως την είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

-->
Όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ ένας δεύτερος ναύσταθμος στο Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είπε ότι το θέμα του ναύσταθμου στη Σούδα ήταν αντικείμενο και των συζητήσεων που είχαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος – ΗΠΑ.
Η αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, πέραν των επιπλέον διευκολύνσεων που θα παρέχει στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, θα ενισχύσει τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός δευτέρου ναυστάθμου περιγράφεται στη νέα Δομή Δυνάμεων που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σε ότι αφορά στις δαπάνες που απαιτούνται για τη δημιουργία του ναυστάθμου, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή προϋπολογίζονται στο μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
onalert.gr