«Βόμβα» κορωνοϊού με 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου

Ανησυχητικά τα ευρήματα από την επεξεργασία των λυμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκεται δύο με τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σαράντα χιλιάδες ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού μόνο στην Αττική και τους 4,2 εκατομμύρια κατοίκους της «βλέπουν» αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, που είναι και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες «μπροστά» από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Κι αυτό, γιατί στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο. Κάθε μέρα το εργαστήριο του Θωμαΐδη καταγράφει την εικόνα που εξάγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τη μελετά για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τις 28.000-40.000. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.

Ο Θωμαΐδης τονίζει ότι αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.

Απότομη αύξηση

Οπως εξηγεί ο ίδιος, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση αυτή τη μέθοδο διαπίστωσαν ότι η διάδοσης της νόσου μεταξύ των πολιτών της Αττικής τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε απότομα. 

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα αυτά στέλνονται αμέσως στην αρμόδια επιτροπή των ειδικών, όπου μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων εξετάζονται και αξιολογούνται.

Οπως αναφέρει ακόμη, το περασμένο Σαββατοκύριακο η κατάσταση στη χώρα – σε σχέση με τη διασπορά της νόσου – έμοιαζε σταθερή, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, ωστόσο, παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση.

Το αυξημένο φορτίο στα λύματα τις καθημερινές παρατηρείται λόγω της πιο έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας (εργασία, σχολεία κ.ο.κ) και για αυτό υπάρχει και μεγαλύτερη διασπορά. Επίσης, στην καθημερινότητα είναι δύσκολο να τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά γράμμα, σε αντίθεση με τα Σαββατοκύριακα, οπότε και ο πλέον «δραστήριος» τομέας είναι η εστίαση/διασκέδαση, που όμως σε γενικές γραμμές είναι ελεγχόμενη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ