Σχέδιο για απαγόρευση μετακίνησης, λουκέτο στην εστίαση, 65αρηδες στα σπίτια


Τα κρούσματα κοροναϊού παρουσιάζουν τεράστια έξαρση (935 μόλις χθες Σάββατο) με την κατάσταση να έχει φτάσει σε οριακό σημείο και πολλές είναι οι εισηγήσεις που φτάνουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Τα τρία νέα μέτρα που υπάρχουν στο συρτάρι και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι:


Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης προ ημερών υπογράμμισε πως τα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά και περιλαμβάνουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Και αυτό, διότι το γεγονός ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, δυσκολεύει κατά πολύ τα πράγματα.



 

«Καλά κάναμε και τα πήραμε και ναι, έπρεπε να τα έχουμε πάρει νωρίτερα. Διότι αυτό που βλέπουμε τώρα, έχει συμβεί πριν από περίπου 15 μέρες. Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πως συνέβαινε μια σχεδόν κάθετη αύξηση στις καμπύλες, δηλαδή, μια τεράστια αύξηση μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε στο OPEN.


Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας αναφέρθηκε η Αναστασία Κοτανίδου καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.


«Τα μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα οφείλουμε να τα τηρήσουμε για να δούμε αν θα αποδώσουν. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουμε τηρήσει κάποια μέτρα και αγνοούμε τα πάντα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι έχουμε πολλά θετικά κρούσματα. Αυτό που πρέπει να θυμίσουμε είναι ότι τα κρούσματα τα οποία βλέπουμε ναι μεν είναι θετικά όμως το ποσοστό των θετικών σε σχέση με τους με τους ελέγχους που γίνονται παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που διαφέρουν και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουν πιο γρήγορα σε πορτοκαλί ή κόκκινο επίπεδο», τόνισε αρχικά.


Στο ερώτημα αν το γεγονός οι έλεγχοι που γίνονται τώρα είναι περισσότεροι από αυτούς που είχαμε στο πρώτο κύμα του ιού τον Απρίλιο και γι’ αυτό τον λόγο τότε είχαμε λιγότερα κρούσματα είπε: «Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δείχνουν λιγότερα κρούσματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή τα τεστ που γίνονται είναι εικοσαπλάσια από αυτά που γινόταν την άνοιξη. Βέβαια σε αυτή τη φάση που είμαστε έχουμε περισσότερους ασυμπτωματικούς ασθενείς ο οποίος είναι και οι μεγάλος κίνδυνος για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».


Οι νέοι φαίνεται πως είναι το κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με την κ. Κοτανίδου να επισημαίνει: «Κάποιοι δεν έχουν πείσει τους νέους και γι΄αυτό φταίμε όλοι εμείς. Οι νέοι αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και μεγάλος κίνδυνος για όλους τους γύρω τους. Δεν πρέπει να προστατεύουν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και όλο τον κόσμο που είναι γύρω τους. Οι θείες, οι γιαγιάδες, οι γονείς, όλοι αυτοί που κινδυνεύουν να μπουν στο νοσοκομείο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κανένας δεν ζει μόνο για τον εαυτό του, όλοι ζούμε για να προστατεύσουμε το κοινωνικό σύνολο και οι νέοι σε αυτή τη φάση πρέπει να βοηθήσουν».


Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και για το πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα μας στο να ξεπεράσει το όριο η Αθηνά Κοτανίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική. «Απέχουμε από το όριο αρκετά. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα και στην Αττική έχουμε αρκετά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής. Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το όριο».


Πηγή