“Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει ή κυρα Μαρία; μα χίλιες φορές θα σκοτώσω την κυρά Μαρία"


Σάλο προκάλεσαν τα όσα είπε στην Λένα Αρώνη και την εκπομπή της ΕΡΤ Art Week ο γνωστός εικαστικός Κώστας Τσόκλης.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς νιώθει με την πανδημία του κορονοϊού, ο Κώστας Τσόκλης ξεδίπλωσε τις ναζιστικής κοπής απόψεις του για το ποιος έχει δικαίωμα να ζει και ποιος όχι, λέγοντας ότι:

“Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πως φέρθηκε η κοινωνία στις διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι κάποιος άνθρωπος που χει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε πια τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ αν είναι να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα ‘χει χάσει παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα ‘σωζα τον γέροντα. Γιατί να το ρισκάρω με το παιδί; Ο άλλος είναι μία πραγματική αξία, αναγνωρισμένη…”

Για να υποστηρίξει μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το εμετικό του επιχείρημα έφερε ως παράδειγμα τον Πικάσο και την “κυρα-Μαρία” που είναι 17 χρόνων διερωτώμενος:

“Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει ή κυρα Μαρία; μα χίλιες φορές θα σκοτώσω την κυρά Μαρία αν χρειαστεί. Βεβαίως και την κυρά Μαρία τη θέλω να ζήσει αλλά αν μπει το πρόβλημα, δεν θα σκεφτώ η κυρα Μαρία είναι 17 χρονώ κι ο Πικάσο είναι 84”.


πηγή