Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση «Το στίγμα της νόσου Covid-19» του Δήμου Σαλαμίνας με την συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας και εξειδικευμένων ιατρών


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση του Δήμου Σαλαμίνας στη διαδικτυακή εκδήλωση:

Το στίγμα της Νόσου COVID-19

Ψυχικές Επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19: Δράσεις Πρόληψης σε παιδιά, εφήβους και στους γονείς τους,

την Πέμπτη στις 26 Νοεμβρίου. Η ημερίδα αυτή διοργανώθηκε εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που διανύουμε.  Ο Δήμος Σαλαμίνας εμπνεύστηκε μέσα από το βαθύ συναίσθημα ευθύνης απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας μεριμνώντας για κάθε έκφανση των επιπτώσεων που μπορεί να φέρουν οι επιδημίες καθώς πολλές φορές οδηγούν στον στιγματισμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί, και ιδιαιτέρως αν αυτό αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, τότε η επαγρύπνηση μας οφείλει να είναι άμεση και αποτελεσματική. 

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζωή Ράπτη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Σαλαμίνας, Γιώργο Παναγόπουλο, για τη θερμή υποδοχή και εύστοχη πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός ανέφερε:  "Είναι μια περίοδος αυτή που έχει επιβαρύνει την ψυχολογία όλων των πολιτών - είναι δεδομένο ότι με βάση όλες τις μελέτες και ειδικά σύμφωνα με τις μελέτες του Π.Ο.Υ. έχει αυξηθεί ιδιαίτερα η κατάθλιψη, το στρες, και ο θυμός στους συμπολίτες μου, γι' αυτό και το επόμενο διάστημα όλες οι πολιτικές στρέφονται προς την κατεύθυνση αυτήν με σκοπό την λειτουργία προγραμμάτων ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα στο Υπουργείο Υγείας δημιουργήθηκε ένα χαρτοφυλάκιο της ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων που ο Πρωθυπουργός μας έχει αναθέσει και φέρουμε μεγάλη ευθύνη προς την υλοποίηση του. Ετοιμάζουμε προγράμματα αυτήν την περίοδο αφορούν στην ενίσχυση των παιδιών μας μέσω των κέντρων υγείας καθώς εκεί θα διεξαχθούν συνεδρίες ενώ παράλληλα θα τα επανδρώσουμε και με ειδικούς παιδοψυχίατρους και ψυχολόγους. Παράλληλα, η καθιέρωση της γραμμής  10306 αφορά σε δωρεάν γραμμή με ειδικούς συμβούλους και συμβουλευτική σε οικογένειες με προβλήματα για μια πρώτη στήριξη" , και καταλήγοντας δήλωσε πως "η στήριξη και ενδυνάμωση της προσωπικότητας μας και ιδιαιτέρως για τα παιδιά μας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα μας". 

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κόντης, Ψυχίατρος & Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) στην ομιλία του με θέμα: "Ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19: Δράσεις πρόληψης σε παιδιά, εφήβους και στους γονείς τους" μαζί με την κυρία Αλίκη Γρηγοριάδου, Παιδοψυχίατρος & Συντονίστρια Επιστημονικού Έργου Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε. έριξαν φως στο θέμα των επιπτώσεων της σημερινής κατάστασης λόγω του COVID-19 εξηγώντας τα επιστημονικά αίτια καθώς και τρόπους επίλυσης με συμβουλές και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Ο Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες κατέληξε πως βασικό μέλημα είναι να βοηθήσουμε ιδιαιτέρως τους νέους, τους εφήβους αλλά κυρίως τα παιδιά να αντιληφθούν και να διαχειριστούν την υγειονομική αυτήν κρίση που αποτελεί μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη πρόκληση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο διότι οι μεγαλύτεροι σε κάθε περίπτωση μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα σε σχέση με την ευαίσθητη παιδική ψυχή και νεανική φύση.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση, καθώς και για την συμβολή τους στην επιτυχία της. Ο Δήμος Σαλαμίνας είναι δίπλα σας. Ετοιμάζονται νέες δράσεις. Μένουμε σπίτι υγιείς. Η επόμενη ημέρα έρχεται!



Εκ του Γραφείου Τύπου