Πώς θα μάθετε αν ανήκετε στις πρώτες ομάδες για τον εμβολιασμό – Ξεκινά την Κυριακή ταυτόχρονα σε πέντε νοσοκομεία
Η άφιξη των εμβολίων στην χώρα μας σηματοδοτεί την έναρξή του αύριο, Κυριακή.
Θα γίνει ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο της Βούλας.
Συμβολικά την ίδια μέρα θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή και στα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.
Πώς θα μάθουμε αν είμαστε στις ομάδες προτεραιότητας
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία, ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Η άφιξη των εμβολίων
Στις 7 το πρωί έφτασε στην Αθήνα η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech.
Το φορτηγό έφτασε στις φαρμακαποθήκες, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής.
Την διαδικασία επέβλεπαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Το σχέδιο Ιπποκράτης
Με την άφιξη των εμβολίων ενεργοποιείται και το σχέδιο «Ιπποκράτης», το αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κοροναϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.
Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, εξάλλου, οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.
Την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό και το Λιμενικό.
Προγραμματισμός ραντεβού
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA, ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εφόσον κάποιος θέλει να εμβολιαστεί, μετά τον εμβολιασμό θα δοθεί η δυνατότητα αυτό να καταγράφεται.
Προϋπόθεση για τον προγραμματισμό του ραντεβού είναι να έχει έρθει η σειρά εμβολιασμού της ομάδας πολιτών όπου ανήκουν.
Πώς θα εντοπίζονται τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ότι αφορά τον ΑΜΚΑ, όμως υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω χρόνιων νοσημάτων.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα από την άυλη συνταγογράφηση, καθώς κάθε φάρμακο συνοδεύεται από έναν κωδικό που αφορά την πάθηση για την οποία χορηγείται.
Σε ότι αφορά άτομα τα οποία είναι κλινήρη στα σπίτια τους και δη σε απομονωμένες περιοχές της επικράτειας, ακόμη σχεδιάζεται η μέθοδος και το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη τους, λόγω και της ιδιαιτερότητας του μοναδικού, έως τώρα, εγκεκριμένου εμβολίου για την Ελλάδα και της συντήρησης του σε βαθιά κατάψυξη.
Πώς εμβολιαζόμαστε
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.
Η σειρά… προτεραιότητας
Υπενθυμίζεται ότι επειδή οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία:
- Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.
- Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό.
- Στην τρίτη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.