Γεννά ερωτηματικά η "κίτρινη" Σαλαμίνα. Θύμιζε καλοκαίρι η χθεσινή κίνηση

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τότε που μπήκαν σε ισχύ τα ενισχυμένα μέτρα για τον περιορισμό της covid-19, το γνωστό και ως δεύτερο lockdown. Εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά μάλιστα και ο χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης που χώριζε την Ελλάδα σε ζώνες ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.  

Σχετικά με τη Σαλαμίνα είχε επικρατήσει σύγχυση γιατί η Σαλαμίνα παρόλο που άνηκε στην περιφέρεια νήσων που είχε χαρακτηριστεί κίτρινη εντούτοις εξαιρέθηκε και ίσχυσαν μέτρα αντίστοιχα με των κόκκινων περιοχών της Αττικής. 

Πιθανόν σε αυτό να συνέτεινε και ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται την περίοδο αυτή στη Σαλαμίνα, βασική αιτία όμως ήταν η ιδιαιτερότητα του νησιού λόγω της εγγύτητας του με τον Πειραιά. Καθημερινά μετακινούνται χιλιάδες συμπολίτες μας για εργασιακούς λόγους προς την Αθήνα και τον Πειραιά,  ενώ αντίστοιχα μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που έρχονται στο νησί είτε για εργασία είτε μέσω του δικτύου των προμηθειών. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στον Ναύσταθμο καθημερινά εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Αττική ενώ αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στα ναυπηγεία. Έτσι στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τότε παρόλο που η περιφέρεια νήσων ανήκε σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής προστασίας στο επίπεδο Α - Επιτήρησης η Σαλαμίνα εξαιρέθηκε και κοκκίνισε. 


Στις ανακοινώσεις όμως που έγιναν προχθές για την επικαιροποίηση των μέτρων όπου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχαν οι ανακοινώσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια αλλά και για το λιανεμπόριο η Σαλαμίνα αυτή τη φορά δεν εξαιρέθηκε από την υπόλοιπη περιφέρεια νήσων και έτσι δεν "κοκκίνησε" κατ' εξαίρεση όπως την προηγούμενη φορά. Σχετικές ανακοινώσεις και μάλιστα με υπερήφανο τόνο έκανε και η αντιπεριφερειάρχης κα. Μπόγρη. 

Δεν ενστερνιζόμαστε όμως αυτή τη χαρά και θα θέλαμε από την περιφέρεια και τον Δήμο να είναι σε επιφυλακή, γιατί χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η εικόνα από πλευράς κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι καλή στη Σαλαμίνα-το έδειξαν άλλωστε και τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας στα rapid test- εντούτοις η εικόνα από την κίνηση στους δρόμους του νησιού είναι ανησυχητική. Ιδιαίτερα τη χθεσινή μέρα η Σαλαμίνα θύμιζε καλοκαίρι. Και δεν ήταν μόνο ο καιρός αλλά και η πολύ μεγάλη κίνηση στα ferry boats και στους δρόμους. 

Υπάρχουν λοιπόν εύλογα ερωτηματικά. Ενώ υπάρχει περιορισμός των μετακινήσεων με τι αιτιολογία κυκλοφορεί όλος αυτός ο κόσμος; Γίνονται έλεγχοι όσων κυκλοφορούν και όσων εισέρχονται στο νησί; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η περιφέρεια ειδικά για τη Σαλαμίνα λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιού;