Η Ντροπή της Σαλαμίνας


γράφει ο Γιώργος Κοκκινίδης 

Στη Σαλαμίνα υπάρχει ένα λατομείο φάντασμα που λειτουργεί πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας, λογικής και ηθικής. Πρόκειται για το παράνομο λατομείο στο Μπατσί που ενώ έχει κλείσει από το 2013 συνεχίζει να λειτουργεί σε πείσμα όλων των απαγορεύσεων, προστίμων, ελέγχων, δικαστικών αποφάσεων και ελεγκτικών μηχανισμών.

Ήταν Μάρτιος του 2013 όταν επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών που είναι η σφράγιση των μηχανημάτων, η διακοπή της ηλεκτροδότησης και η κατάσχεση των παράνομων λατομικών υλικών.

Όσοι πίστεψαν ότι το λατομείο έκλεισε, γελάστηκαν.

Κατά διαβολικό τρόπο συνέχισε να λειτουργεί με κομμένο το ρεύμα!, με σφραγισμένα τα μηχανήματα! και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σφυρίζουν αδιάφορα ή να ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο.!

Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Επιθεώρηση μεταλλείων, Αστυνομία, Δασαρχείο, Λιμεναρχείο, “προσπαθούν”, αλλά δε μπορούν!!

Πώς να τα βάλουν με έναν “αόρατο”, “στοιχειωμένο” και “ανύπαρκτο” “εχθρό”? Άλλωστε, τις περισσότερες φορές δουλεύει νύχτα, όταν οι φύλακες του νόμου... "κοιμούνται".

Πέρασαν μήνες και χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, όταν στις χαράδρες του “ξεκοιλιασμένου” βουνού άρχισαν να συσσωρεύονται τεράστιοι όγκοι επικίνδυνα βιομηχανικά και ιατρικά απόβλητα, σύμφωνα με έκθεση καταπέλτη της Περιφέρειας Αττικής.

Αποφάσεις επί αποφάσεων, εκθέσεις επί εκθέσεων, πρόστιμα επί προστίμων, αλλά η κατάσταση από το κακό στο χειρότερο.

Πέρασαν και άλλοι μήνες και χρόνια, αλλά το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με νέα επεισόδια που χρειάζονται τόμοι ολόκληροι, για να περιγραφούν.

Τελευταία πράξη του δράματος η έξωση του λατόμου από το χώρο, η αφαίρεση όλων των αδειών παραμονής και λειτουργίας και η απομάκρυνση των μηχανημάτων.

Και όμως... κινείται... !!!

Και μάλιστα μέρα μεσημέρι.!

Τα φουρνέλα σκάνε μέρα μεσημέρι, οι νταλίκες με τα κλεμμένα υλικά πηγαινοέρχονται μέρα μεσημέρι και δε συγκινείται κανείς....

 

Η Ουγκάντα ωχριά.!

 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το νταμάρι εκτός από αδρανή παράγει ένα ειδικό λάδι που λέγεται “νταμαρόλαδο” και είναι δια πάσαν νόσον και αμαρτίαν. Φήμες λένε ότι το “φάρμακο” έχει υπερφυσικές ιδιότητες, διότι προκαλεί γενική τύφλωση, κώφωση και αμνησία με αποτέλεσμα όποιος το παίρνει να μη βλέπει, να μην ακούει και να μην καταλαβαίνει τα στραβά και ανάποδα που συμβαίνουν γύρω του. Λέγεται επίσης ότι η επίδραση του “φαρμάκου” είναι προσωρινή , αλλά η κάνουλα με το νταμαρόλαδο αστείρευτη.

Το απλό ερώτημα σε κάθε ανευθυνο-υπεύθυνο είναι το εξής: Αν το νταμάρι ήταν δικό σας, θα αφήνατε το νταμαρά να κλέψει ένα χαλίκι?

Ειδικά ο Δήμαρχος Σαλαμίνας και η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων πρέπει να απαντήσουν στο πρόσθετο ερώτημα: Αν είσαστε εσείς δικαιούχοι των τεράστιων λατομικών τελών που χάνει ο Δήμος, θα αφήνατε το νταμαρά ανεξέλεγκτο και ασύδοτο???

 

Υ.Γ. Το στοιχειωμένο νταμάρι εκτός από βράχια "αλέθει" και δημάρχους, Μέχρι τώρα “έφαγε” τρεις, πάμε ολοταχώς για τον τέταρτο.!!