THE CROWN (ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ)


Η πολύ καλή σειρά το Στέμμα ξεκίνησε το 2016 από την πλατφόρμα του Νέτφλιξ και καθήλωσε χιλιάδες θεατές ανά τον κόσμο. Το θέμα της σειράς; Καθαρά βρετανικό. Είναι η ιστορία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, όταν για πρώτη φορά θα αναλάβει το θρόνο.


Μετά λοιπόν τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της η Ελισάβετ θα αναγκαστεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα της Μεγάλης Βρετανίας. Και κυρίως η σχέση της με τον πρωθυπουργό ΓΟΥΙΝΣΤΟΛ ΤΖΩΡΤΖΙΛ. Ο πρώτος κύκλος της σειράς καλύπτει αυτό το κομμάτι της ιστορίας, και τον γάμο της με τον Φίλλιπο Δούκα του Εδιμβούργου το 1947. Ως και το 1955 με την ματαίωση του γάμου της αδερφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον Σμήναρχο Πίτερ Τάουνσετ. Με το δεύτερο κύκλο της σειράς καλύπτονται τα γεγονότα από το 1956 και την κρίση με το Σουέζ. Την απόσυρση του τρίτου  πρωθυπουργού της βασίλισσας του Χάρολντ Μακ Μίλαν το 1963 και τον ερχομό του πρίγκιπα Εδουάρδου το 1964.




Ο τρίτος κύκλος της σειράς συνεχίζει από το 1964. Και καλύπτει τις δυο περιόδους, του Χάρολντ Ουίλσον ως πρωθυπουργού μέχρι το 1978. Και ο τέταρτος κύκλος μας γνωρίζει ως πρωθυπουργό την Μάργκαρετ Θάτσερ και την είσοδο της Λαίδης Νταιάνα  Σπένσερ, την μετέπειτα γνωστή σε όλους μας Νταιάνα γυναίκα του Κάρολου διαδόχου του θρόνου. Την μεταξύ τους σχέση. Και τα προβλήματα του γάμου τους.



Μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών πλαισιώνουν το κάθε κύκλο ξεχωριστά. Το μουσικό θέμα είναι γραμμένο από τον Χάνς Ζίμερ και ο δημιουργός της σειράς είναι ο Πίτερ Μόργκαν. Αρκετοί είναι και οι σκηνοθέτες που έχουν αναλάβει την σκηνοθεσία της σειράς. Η οποία είναι αψεγάδιαστη. Με όμορφα πλάνα όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των ανακτόρων. Όμορφες εικόνες από την φύση της Μεγάλης Βρετανίας που είναι καθάριες και κρυστάλλινες. Από τους σκηνοθέτες λοιπόν θα δούμε τους Φίλιπ Μάρτιν, Μπέντζαμιν Κάρον, Στίβεν Ντάλτρι, Τζούλιαν Τζάροντ, Φίλιπα Λόουθορπ. Η σειρά θα τελειώσει όταν θα ολοκληρωθούν  έξι κύκλοι.  Είναι ενδιαφέρον να την δείτε για όσους ακόμα δεν την έχουν ανακαλύψει. Είναι μια προσεγμένη σειρά που σίγουρα θα απολαύσετε.



*η Κατερίνα Π. Κοφινά είναι συγγραφέας