Οι ενέργειες του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της εξουσιαστικής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Επισημαίνουμε ότι η τοποθέτηση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά για την Κυβερνητική υποκρισία στην υπόθεση Λιγνάδη έρχεται σε συνέχεια όχι μόνο των παγίων θέσεων μας, αλλά και σαφών τοποθετήσεων μας, προτάσεων και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που έγιναν πρόσφατα.

Συγκεκριμένα:

- 24.11.2020 Σε εκδήλωση του Τομέα Ισότητας για την βία κατά των γυναικών, η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στο φαινόμενο ως "πανδημία μέσα στην πανδημία" τόνισε τα φαινόμενα Κακοποίησης εντός της εργασίας και πρότεινε δέσμη μέτρων, όπως την εφαρμογή

της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην βία κατά των γυναικών, την ενσωμάτωση της Διεθνούς Σύμβασης κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, την ύπαρξη συμβουλευτικών γραμμών και Δομών φιλοξενίας, αναφερόμενη σε καλές πρακτικές του εξωτερικού.



- 16.01.2021 Δήλωση Προέδρου Φώφης Γεννηματά για την Σοφία Μπεκατώρου.


- 19.01.2021 Δημόσια στήριξη της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στην Αναφορά της Ζέφης Δημαδάμα για την σεξουαλική παρενόχληση. 


- 10.2.2021 Η υπεύθυνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Δικαιοσύνη Νάντια Γιαννακοπούλου με ερώτηση της προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του πολίτη και Πολιτισμού ζήτησε:

Α) Να καταστήσει σαφές το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι για τέτοιου είδους καταγγελίες θα πρέπει να επιλαμβάνονται αυτεπαγγέλτως οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Β) Να υπάρξει ενημέρωση για την έκβαση της έρευνας που διεξήχθη το 2012 για την δράση του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο οποίο φέρεται να έχει εμπλοκή ο γνωστός ηθοποιός - καλλιτέχνης.

Γ) Να διεξαχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου που φωτογραφίζεται από συγκεκριμένα δημοσιεύματα εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις.

- 16.2.2021 Τέσσερις Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ( Γιώργος Μουλκιώτης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Βασίλης Κεκέρογλου, Ευαγγελία Λιακούλη) με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ζήτησαν:

Α) Να υιοθετήσει η Κυβέρνηση μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης και να εισάγει προς κύρωση την Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.




Β) Να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ειδικότερη πρόβλεψη του ισχύοντα ποινικού κώδικα των αδικημάτων που αφορούν τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας σε βάρος των εργαζομένων και χώρων εργασίας ως προς την περιγραφή, τις ποινές και την παραγραφή των αδικημάτων.

Γ) Να σχεδιάσει και να εφαρμόσει η Κυβέρνηση προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, ώστε να προστατεύσει όλα τα πρόσωπα στον χώρο εργασίας ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης, και ποια είναι αυτά;


Το Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζει στις 7/3/2021 (ενόψει της ημέρας της γυναίκας) ειδική εκδήλωση για τα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας κατά των γυναικών.


Σαλαμίνα 03/03/2021