Προειδοποιήσεις Χαρδαλιά για τον κίνδυνο συρροών κρουσμάτων στα νησιά


Τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στον τουρισμό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αριθμοί κρουσμάτων στα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς επισήμανε από την Κέρκυρα ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισκέπτεται το νησί. Για τον λόγο αυτό έκανε ακόμη μία φορά έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Αφορμή για το ταξίδι του ήταν τα εγκαίνια του νέου εμβολιαστικού κέντρου του νησιού, που έχει εφοδιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ήδη χθες είχε κρούσει τον κώδανα του κινδύνου λόγω του ιικού φορτίου στο Δήμο Ρόδου (43%), στο Δήμο Μυτιλήνης (36%), στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου (50%), στο Δήμο Τροιζηνίας (50%) και στο Δήμο Χανιών (26%).  

Όπως τόνισε μετά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο της Κέρκυρας, «αυτό που προέχει είναι βήμα-βήμα να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Για να γίνει αυτό δύο πράγματα χρειάζεται, να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα από τους εμβολιασμούς και κάνω έκκληση, παράκληση - κρατάτε τα μέτρα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα και θα είναι ολέθριο να έχουμε υπερτοπικές συρροές, πόσω μάλλον σε νησιά, πόσω μάλλον σε τουριστικούς προορισμούς». 

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει, φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τις αποστάσεις, αποφεύγουμε παράλογους συγχρωτισμούς, κι αυτό είναι μία σύσταση, μία παράκληση προς όλους. Όλοι πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα», πρόσθεσε ενώ θύμισε ότι από τη Δευτέρα 31 Μαΐου παραδίδεται ο νέος επιδημιολογικός χάρτης παρακολούθησης της πανδημίας.

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι ο καθένας από εμάς κρατά τις τύχες του στα χέρια του», είπε ο Νίκος Χαρδαλίας, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα σε περιοχές. 

Αναφερόμενος στον νέο επιδημιολογικό χάρτη, είπε ότι την ίδια αξιόπιστη πληροφόρηση για την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής έχουν και οι επισκέπτες της χώρας μας και συνεπώς «είναι στο χέρι του καθενός από εμάς, τηρώντας τα μέτρα και συμβάλλοντας στο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό» να συμβάλλει επίσης στην καλή πορεία του τουρισμού μας φέτος το καλοκαίρι. 

«Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου δεν πρέπει να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα. Αν ο καθένας από εμάς τηρήσει τα μέτρα και με σύμμαχο το τείχος ανοσίας, θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία στην Κέρκυρα, είπε ότι το νησί υπολείπονταν του εθνικού ποσοστού, καθώς είχε 23%. 

«Αυτήν τη στιγμή, το ποσοστό έχει φτάσει στο 32%, πολύ κοντά στο 33,5% που είναι το εθνικό ποσοστό. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους του νησιού να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από τη Δευτέρα και είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι η εικόνα μας προς τα έξω είναι η εικόνα ενός ασφαλούς νησιού, μιας ασφαλούς χώρας, στην οποία και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και το βασικότερο, αυτοί που θα τους φιλοξενήσουν θα πρέπει να είναι επίσης ασφαλείς. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί πρόβλημα στην προοπτική του τουρισμού μας. Η παράκληση, λοιπόν, είναι να εμπιστευτούμε την επιστήμη, να βρεθούμε όλοι εδώ, να χτίσουμε το τείχος ανοσίας και εδώ στην Κέρκυρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητά μας».

Efsyn.gr