Σαλαμίνα, σχεδόν ένα με την αττική γη


Απέχουν ελάχιστα από το πολύβουο «αττικόν άστυ» και θεωρούνται οι ιδανικοί προορισμοί για όσους αποφεύγουν τα μακρινά θαλασσινά ταξίδια, αλλά και αποζητούν πιο οικονομικές διακοπές.

Είναι γεγονός πως ο πολύπαθος Σαρωνικός εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Όμως είναι επίσης γεγονός πως αν ζεις στην Αθήνα, όλα όσα αποζητάς από τις καλοκαιρινές σου διακοπές, όλα εδώ θα τα βρεις, δίπλα στην πόρτα σου! Καταπράσινη φύση, μικρά μεγέθη, κοσμοπολίτικα στέκια και ρομαντικές γωνιές, ναυτικές πολιτείες, γραφικά ψαροχώρια και καθαρές παραλίες.

Όταν λοιπόν η καθημερινότητα στην πρωτεύουσα γίνεται αφόρητη και το αστικό περιβάλλον θυμίζει «ζούγκλα», ίσως οι ανάσες δροσιάς να μη βρίσκονται και τόσο μακριά. Πάρτε τον Ηλεκτρικό, κατεβείτε στον Πειραιά και διαλέξτε το πλοίο για τον προορισμό της αρεσκείας σας. Έτσι, τόσο απλά!

Σαλαμίνα, σχεδόν ένα με την αττική γη

Είναι το κοντινότερο στην Αθήνα νησί του Σαρωνικού και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο σε έκταση. Η Σαλαμίνα δεν διεκδικεί δάφνες στα τουριστικά δρώμενα, παραμένει όμως πάντα εκεί, για μια γρήγορη εκδρομή, για μια βουτιά σε καθαρά νερά, για ένα ουζάκι παρέα με τους φίλους.

Καλό θα ήταν να έρθετε εδώ με το αυτοκίνητό σας. Το ταξίδι διαρκεί μόλις 15 λεπτά με το φέριμποτ από το Πέραμα και το κόστος μετάβασης οδηγού και οχήματος είναι περίπου 6 ευρώ. Αν και κάθε χρόνο ξεσπούν πολλές πυρκαγιές, ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι καλυμμένο με πυκνά πευκοδάση, ενώ διαθέτει και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Η Σαλαμίνα έμεινε στην Ιστορία από την περίφημη ναυμαχία που έγινε εδώ το 480 π.Χ. ανάμεσα στον ενωμένο στόλο των Ελλήνων και τον περσικό.

Η πόλη της Σαλαμίνας, γνωστή ως Κούλουρη, είναι μια σύγχρονη πόλη με αρκετή κίνηση και έντονη εμπορική δραστηριότητα. Ενώ ιδιαίτερα ευχάριστα διαμορφωμένη είναι η προκυμαία όπου λειτουργούν καφέ και ψαροταβέρνες με τιμές λογικές.

Τι καλύτερες και πιο καθαρές παραλίες θα τις βρείτε στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Εδώ τα πεύκα, τα βράχια και οι μικρές αμμουδιές συνθέτουν υπέροχες εικόνες που θυμίζουν Χαλκιδική. Να αναφέρουμε τα ακρογιάλια Γυάλα (11 χλμ. από την Κούλουρη), Κολώνες (15 χλμ. από την Κούλουρη), Κανάκια (18 χλμ. από την Κούλουρη), Σατερλί (16 χλμ. από την Κούλουρη).

πηγή:efsyn.gr