Νέες διαμαρτυρίες για τα απορρίμματα στο Σχιστό


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προαναγγέλλει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή του Σχιστού σε βασικό αποδέκτη των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής –μαζί με τις εγκαταστάσεις της Φυλής– και επιτρέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλες τις ζώνες προστασίας του 'Ορους Αιγάλεω.

Χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό, «ενάντια στο κατά συρροήν περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και δεκαετίες και αντιμετωπίζει τους κατοίκους της περιοχής ως πολίτες β' κατηγορίας».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25), συλλογικότητες, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και πολίτες, που απαίτησαν την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Τα αιτήματα:

● Καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό.
● Κανένας νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.
● Δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμία ΣΔΙΤ.
● Οχι στην καύση απορριμμάτων.

Δηλώσεις έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ανέφερε ότι η ψήφιση της τροπολογίας έρχεται μόνο λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου από τον κ. Μητσοτάκη και τα μεγάλα λόγια, ότι η κυβέρνηση δήθεν στέκεται «δίπλα στους πολίτες και ειδικά στους πιο αδύναμους».

«Δεν είναι μόνο η ήδη υπάρχουσα Μονάδα Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που εξυπηρετεί 20 δήμους της Αττικής, είναι και η καταπάτηση κάθε έννοιας περιβαλλοντικής προστασίας που έρχεται αθροιστικά να μετατρέψει τη δασική έκταση του όρους Αιγάλεω σε εφιάλτη για τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των Δήμων Περάματος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού και όλων των γειτονικών δήμων πέριξ του όρους Αιγάλεω», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης.