Στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Γιάννη Ραγκούση, ο αποκλεισμός χιλιάδων πολιτών από το Πορθμείο της γραμμής Περάματος Μεγαρίδος-Φανερωμένης Σαλαμίνας


«Στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Γιάννη Ραγκούση, ο αποκλεισμός χιλιάδων πολιτών από το Πορθμείο της γραμμής Περάματος Μεγαρίδος-Φανερωμένης Σαλαμίνας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης και 18 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αντικείμενο τον αποκλεισμό της ακτοπλοϊκής πρόσβασης χιλιάδων πολιτών από και προς τη Σαλαμίνα, μέσω του Πορθμείου της γραμμής Περάματος Μεγαρίδος-Φανερωμένης Σαλαμίνας.


Πιο συγκεκριμένα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην ερώτησή τους επισημαίνουν την ανάγκη διεύρυνσης των δρομολογίων κατά τη θερινή περίοδο που στο νησί διαμένουν άνω των 200.000 κάτοικοι  και μετά τις 22:30, τουλάχιστον έως τις 02:00 την επόμενης μέρας, όπως αιτείται και το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, καθώς πολλοί εξ αυτών εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου ή εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά μέσω της Αττικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό καλούν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να πάρει θέση για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, η οποία προβλέπει την παρέμβαση των κρατικών υπηρεσιών για λόγους δημοσίου συμφέροντος  και για την εξυπηρέτηση πάγιων  αναγκών τακτικής παροχής υπηρεσιών  της δρομολογιακής περιόδου.


Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός χιλιάδων πολιτών από το Πορθμείο της γραμμής Περάματος Μεγαρίδος-Φανερωμένης Σαλαμίνας, λόγω των περιορισμένων δρομολογίων κατά τη θερινή περίοδο».

 

Σύμφωνα με την υπ. αρ. 2131.25/1711/2021/30-6-2021 Απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Σαλαμίνας καθορίστηκαν τα δρομολόγια της γραμμής Περάματος Μεγαρίδος-Φανερωμένης Σαλαμίνας από 1-7-2021 έως 31-7-2021.

Τόσο το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας όσο και πολίτες του νησιού που εξυπηρετούνται από την εν λόγω γραμμή διαμαρτύρονται για την παύση των δρομολογίων κατά τις νυκτερινές ώρες  και συγκεκριμένα από τις 22:30 και έως τις 05:30 της επόμενης μέρας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι είναι απαράδεκτο τα δρομολόγια να περιορίζονται χρονικά, όταν είναι γνωστό ότι κατά τη θερινή περίοδο το νησί υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες πολίτες, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας. Επιπλέον τονίζουν ότι η πορθμειακή γραμμή  Περάματος Μεγαρίδος-Φανερωμένης Σαλαμίνας εξυπηρετεί κι όσους κινούνται μέσω της Αττικής οδού, καθώς το θερινό ωράριο εργασίας επεκτείνεται έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Ο Ν. 2932/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προβλέπει στο άρθρο δεύτερο παράγρ. 6 ότι: «Με απόφαση του Υπουργού, ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Σ., μπορεί να επιβάλλονται στους πλοιοκτήτες, που ενδιαφέρονται για τη δρομολόγηση πλοίου σε ορισμένη ή ορισμένες γραμμές, υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας. Οι ανωτέρω υποχρεώσεις επιβάλλονται για την εξυπηρέτηση λόγων δημόσιου συμφέροντος και περιλαμβάνουν, χωρίς να δημιουργούν διακρίσεις, όρους που αφορούν τους λιμένες, οι οποίοι επιβάλλεται να εξυπηρετούνται, την τακτική εξυπηρέτηση, τη συνέχεια, τη συχνότητα και ικανότητα παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, το ναύλο και τη στελέχωση των πλοίων.»

Περαιτέρω, στο άρθρο τέταρτο του ιδίου νόμου προβλέπεται ότι:  «Το Υπουργείο μπορεί να τροποποιήσει στο αναγκαίο μέτρο τη δήλωση ως προς τα στοιχεία  των δρομολογίων, αν αιτιολογημένα κρίνεται: α) ότι οι συνθήκες σε λιμένα ή λιμένες δεν  επιτρέπουν για λόγους ασφάλειας του πλοίου και τάξης στο λιμένα την εκτέλεση των δρομολογίων  που ζητήθηκαν, β) ότι το πλοίο δεν μπορεί απρόσκοπτα να καταπλεύσει και να εκτελέσει τη  μεταφορά σε συγκεκριμένο χώρο του λιμένα και στο χρόνο που δηλώνει και γ) ότι η συχνότητα  των δρομολογίων ή ο προγραμματισμένος χρόνος διακοπής των δρομολογίων δεν ανταποκρίνεται  στις πάγιες κατά τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου ανάγκες τακτικής παροχής υπηρεσιών.»

Με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης των εν λόγω δρομολογίων, εφόσον το επιβάλλουν το δημόσιο συμφέρον και οι πάγιες ανάγκες τακτικής παροχής υπηρεσιών  της δρομολογιακής περιόδου, τουλάχιστον τους θερινούς μήνες που χιλιάδες κάτοικοι μετακινούνται από και προς το νησί της Σαλαμίνας.

Επειδή, κατά τους θερινούς μήνες οι κάτοικοι του νησιού της Σαλαμίνας από 80.000 φθάνουν ακόμα και τις 200.000 καθώς διατηρούν εξοχικές κατοικίες στις οποίες διαβιούν ενώ παράλληλα εργάζονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Επειδή, τόσο το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας όσο και κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται ότι δεν εξυπηρετούνται όταν τα νυκτερινά δρομολόγια σταματούν στις 22:30.

Επειδή, το δημόσιο συμφέρον και η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι υπέρτερο των ιδιωτικών συμφερόντων των πλοιοκτητών της γραμμής Περάματος Μεγαρίδος-Φανερωμένης Σαλαμίνας.

Επειδή, ο περιορισμός των δρομολογίων συνιστά ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία του νησιού, αλλά και στο οικογενειακό εισόδημα των εργαζομένων, οι οποίες λειτουργούν αθροιστικά στις ήδη υπάρχουσες λόγω της πανδημίας του covid-19.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

1.       Προτίθεται να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και να τροποποιήσει τα υφιστάμενα δρομολόγια έως τις 02:00 π.μ., όπως αιτείται το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος;

2.       Θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους πλοιοκτήτες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες και να τονωθεί η τοπική οικονομία σε μία κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση της αγοράς;

3.       Θα διασφαλίσει τις εργασιακές συνθήκες και τις συμβάσεις των εργαζόμενων στα πλοία της εν λόγω γραμμής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Δρίτσας Θεόδωρος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νίκος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία