Τι αλλάζει στη ζωή των ανεμβολίαστων από τις 13 Σεπτεμβρίου - Όλα τα νέα μέτρα


Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα, ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών μέσα στο καλοκαίρι έπεσε σε ανησυχητικό βαθμό. Έτσι, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει ένα νέο «πακέτο» μέτρων που αλλάζει τις ζωές των ανεμβολίαστων από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2022.

Ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είναι ήδη σε ισχύ, ενώ ορισμένα είναι εντελώς καινούργια, όπως το «μπλόκο» για δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές για αυτούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Από εδώ και πέρα το κόστος των rapid test καθορίζεται στα 10 ευρώ.

«Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους πολίτες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Τι θα ισχύει για τους χώρους εργασίας

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και η τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη. Το κόστος θα το επωμίζονται οι εργαζόμενοι. 

Τι θα ισχύει για την εκπαίδευση, τουρισμό, εστίαση και θεατρικές, μουσικές, τηλεοπτικές παραγωγές

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test ανά εβδομάδα και θα επιβαρύνονται το κόστος των 10 ευρώ ανά τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test ανά εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ανά εβδομάδα. Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους φοιτητές.  

Πώς θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι

Από τις 13 Σεπτεμβρίου θα χρειάζεται ένα εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι για τους ενήλικους και τους ανήλικους 12-17 ετών. Self test θα απαιτείται για τους ανήλικους 5-12 ετών που θα πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. 

Τι θα ισχύει για τους χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, γήπεδα και γυμναστήρια

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. 

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση). 

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. 

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. 

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. 

«Πανδημία των ανεμβολίαστων»

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι». «Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε στη συνέχεια, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ακόμη και αυτοί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα το πράξουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας μπορεί να προστατευθεί και να προστατεύσει και τους γύρω του, καθώς τους τελευταίους οχτώ μήνες έχουμε τα εμβόλια, είπε και επισήμανε: «Ζούμε μέσα σε ένα τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό, είναι το δίλημμα» διερωτώμενος: «Ζούμε με το χαμηλότερο κίνδυνο ή κινδυνεύουμε να νοσηλευτούμε σε ΜΕΘ, παίζοντας ουσιαστικά ρωσική ρουλέτα με τη ζωή μας; Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς και όχι το εγώ», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.