Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα -που φαινομενικά μόνο μοιάζει εύκολο- της «αναγνώρισης» της Ανθής Ζήλη ως ομογενούς, ενέργεια η οποία θα της επιτρέψει να λάβει την προνοιακή βοήθεια του ελληνικού κράτους, καθώς, θυμίζεται, από το 1968, οπότε και ήρθε από την Κωνσταντινούπολη, ζει χωρίς επίσημα έγγραφα, με αποτέλεσμα να «μην υπάρχει» για τις αρχές της χώρας μας.
Το zougla.gr επικοινώνησε με το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης και η πρόξενος Γεωργία Σουλτανοπούλου μάς περιέγραψε την υπόθεση.
Όπως μας εξήγησε, το Προξενείο έλαβε το σχετικό αίτημα για διευθέτηση του ζητήματος της Ανθής Ζήλη από κάποια φιλανθρωπική δομή του Δήμου Σαλαμίνας, όπου ζούσε, στα τέλη του Ιουλίου.
«Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ενώ πράγματι από τα έγγραφά της προκύπτει ότι δικαιούται να λάβει την αναγνώριση ως ομογενής. Όμως, επειδή βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύπλοκα» μας λέει η πρόξενος.
Από τη μεριά της έγιναν όλες οι ενέργειες και οι απαραίτητες ενημερώσεις προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τελούν ενήμερα και τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη (Διεύθυνση Αλλοδαπών) και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς το ζήτημα ξεκίνησε από την Αθήνα. «Εξηγήθηκε αναλυτικά η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης στις κεντρικές αρχές» αναφέρει η Γεωργία Σουλτανοπούλου, όμως, όπως προβλέπει ο νόμος, για να εκδοθεί η θεώρηση ειδικού τύπου για ομογενείς, και με αυτή στη συνέχεια η άδεια παραμονής ή η ταυτότητα, θα πρέπει η ίδια αυτοπροσώπως να μεταβεί με το (τουρκικό) διαβατήριό της στο Προξενείο.
«Όταν μια υπόθεση παραπέμπεται σε μια περιφερειακή αρχή, όπως είναι το Προξενείο, η αρχή συλλέγει τα στοιχεία και στη συνέχεια απευθύνεται αρμοδίως. Έτσι έχει γίνει και σε αυτή την περίπτωση χωρίς καμία καθυστέρηση» αναφέρει η πρόξενος, η οποία αντιλαμβάνεται πλήρως τη δυσκολία μετακίνησης της Ανθής Ζήλη στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο και η ίδια «δεν μπορεί να παραβεί τον νόμο».
Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι για να λυθεί το ζήτημα θα πρέπει κάποια ανώτερη αρχή να... «το πάρει πάνω της», δηλαδή να παρακαμφθεί, λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών, η διάταξη του νόμου που προβλέπει αυστηρά την αυτοπρόσωπη παρουσία της ομογενούς στην Κωνσταντινούπολη, και να λάβει έτσι η Ανθή Ζήλη στην Αθήνα το «μαγικό χαρτί» που δικαιούται ώστε να ξεκινήσει μια νέα, πιο αξιοπρεπή ζωή...
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης - zougla.gr