Αναβαθμίζεται η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας-Αιγύπτου - Στη ναυτική βάση Gargoub κατέπλευσε η φρεγάτα «Σαλαμίς»
Στη νέα Ναυτική Βάση με την επωνυμία «3η ΙΟΥΛΙΟΥ» στο GARGOUB της Αιγύπτου, κατέπλευσε για πρώτη φορά Πολεμικό Πλοίο της χώρας μας και συγκεκριμένα η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΑΛΑΜΙΣ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της στην επιχείρηση UNIFIL MAROPS (United Nations Interim Force In Lebanon)στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια της Ναυτικής Βάσης που έλαβε χώρατο Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, είχε παραστεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατόπιν πρόσκλησης του Αιγύπτιου ομόλογού του.
Ο κατάπλους της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, τόσο σε υλοποίηση του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεργασία και συνεκπαίδευση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φίλων και σύμμαχων χωρών που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσο και στο πλαίσιο της διαρκώς ενισχυόμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με την Αίγυπτο.
Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ απέπλευσε για το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με την Αιγυπτιακή Φ/Γ ENS ALEXANDRIA στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Βάσης. Κατά την εν λόγω συνεκπαίδευση εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και θαλάσσιας ασφάλειας (maritimesecurity).
Ο συνδυασμός του κατάπλου της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ στην Ναυτική Βάση «3η ΙΟΥΛΙΟΥ» με το PASSEX μετά τον απόπλου της, συνέβαλε έτι περαιτέρω στην προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου η οποία αναβαθμίζεται διαρκώς με:
Την ανανέωση και υλοποίηση του προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.
Την υπογραφή, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για Παροχή Εκπαίδευσης σε Ελληνικά Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Αιγύπτιους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Μαθητές Παραγωγικών Σχολών.
Τη διεξαγωγή των διακλαδικών ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ», PASSEX (PassingExercises), καθώς και έτερων συνεκπαιδεύσεων.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με την πρόσφατη συνδρομή των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων με 2 Ελικόπτερα CH-47D CHINOOK για την αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών στην χώρα μας (Δείτε εδώ), αποδεικνύουν έμπρακτα τόσο τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των 2 Χωρών, όσο και τον ρόλο τους ως πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.