Η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας καλεί το ερχόμενο Σάββατο (25/9/21 στις 17.00) σε σιωπηρή στάση διαμαρτυρίας στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.
Τον δικό τους φόρο τιμής στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων αποτίουν οι κάτοικοι και οι φορείς που συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διάσωση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και εναντιώνονται στην ανεξέλεγκτη δράση των ναυπηγείων και των ρυπογόνων μονάδων, μετά και τη σκανδαλώδη νέα άδεια που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για διαλυτήριο πλοίων μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο.
Η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας καλεί το ερχόμενο Σάββατο (25/9/21 στις 17.00) σε σιωπηρή στάση διαμαρτυρίας στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, καθώς την ίδια μέρα ο Δήμος Σαλαμίνας (στις 18.00) διοργανώνει τελετή κατάθεσης στεφάνων. «Εμείς δεν γιορτάζουμε, διαμαρτυρόμαστε» γράφουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν. «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι εγκρίθηκε διαλυτήριο πλοίων δίπλα ακριβώς στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ο Δήμαρχος συναίνεσε στην παραμονή των ναυπηγείων μέχρι το 2052, στην κατασκευή νέων ναυπηγείων στην Ψυττάλεια και νέων πλωτών εγκαταστάσεων του ΟΛΠ στη νότια Κυνόσουρα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι ο ΟΛΠ κατέχει και εκμεταλλεύεται εκτάσεις της Σαλαμίνας που δεν του ανήκουν, εγκρίνει λιμενικά έργα και εισπράττει μισθώματα από ναυπηγεία που δεν δικαιούται.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την απαξίωση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη συσσώρευση επικίνδυνων σαπιοκάραβων δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε στεριά, αέρα και θάλασσα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τη σιωπηρή συμφωνία της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδωνη για το διαλυτήριο πλοίων, την αναφορά της στο “λεγόμενο” Τύμβο των Σαλαμινομάχων και την παντελή αδιαφορία των Δημοτικών Αρχόντων για την παρανομία που ζει και βασιλεύει στους αρχαιολογικούς χώρους» αναφέρει η ανακοίνωση, που καλεί σε συμπαράσταση πολίτες και φορείς.
Για το ζήτημα έχουν υπάρξει πλείστες κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα, ενώ στα μέσα Ιουλίου κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της λειτουργίας ναυπηγείου-διαλυτηρίου πλοίων στην Κυνόσουρα, μια ανάσα από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.
Η απόφαση μάλιστα εκδόθηκε κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και του αρχαιολογικού νόμου που προβλέπει ρητή έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οπως έγραφαν οι προσφεύγοντας στο ΣτΕ, «παραβιάστηκε ουσιώδης τύπος της προβλεπόμενης διοικητικής διαδικασίας, καθώς το ΥΠΕΝ ενήργησε αυθαίρετα, χωρίς προηγούμενη εγκριτική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και χωρίς την απαιτούμενη διατύπωση γνώμης του ΚΑΣ, αλλά ούτε καν του δικού του συμβουλίου, του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ)».
Την ακύρωση της απόφασης ζήτησαν η «Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας» (που εκπροσωπείται από κατοίκους του νησιού) μαζί με τη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, τη Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγο και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Βασιλική Τζεβελέκου - efsyn.gr