Επίσημοι εορτασμοί και μια σιωπηλή διαμαρτυρία...


Το Σάββατο, ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις των «Σαλαμινίων 21», ενεργοί πολίτες, μέλη της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολιτικών κομμάτων άνοιξαν πανό και είπαν «όχι» στην υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται, μετά και τη σκανδαλώδη νέα άδεια που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διαλυτήριο πλοίων μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού μένει αμέτοχο στο ζήτημα

Με δύο τρόπους ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εορτασμοί των εκδηλώσεων στο πλαίσιο των «Σαλαμινίων 21» στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Από τη μια πλευρά ο δήμαρχος του νησιού, θεσμικοί παράγοντες και τοπικοί εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων, έβγαλαν ομιλίες και διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση.

Και από την άλλη, ενεργοί πολίτες, μέλη της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολιτικών κομμάτων πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία, άνοιξαν πανό και είπαν «όχι» στην υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο αγώνας τους συνεχίζεται, μετά και τη σκανδαλώδη νέα άδεια που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για διαλυτήριο πλοίων μια ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Πολιτισμού μένει αμέτοχο στο ζήτημα.

«Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Δώσαμε μήνυμα αντίστασης του νησιού, που έχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί βάναυση ασέλγεια με την έγκριση του διαλυτηρίου πλοίων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ένοχη σιωπή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Μάνος Δερτούζος, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας. «Η κυρία Μενδώνη ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο να γνωμοδοτήσει μέσω των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου που προΐσταται τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το διαλυτήριο πλοίων. Δεν το έπραξε και επέτρεψε έτσι να προχωρήσει η άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο νόμος είναι σαφής. Για να δοθεί άδεια για οτιδήποτε σε αρχαιολογικό χώρο, και μάλιστα Ζώνης Προστασίας Α, χρειάζεται έγκριση από το ΥΠΠΟΑ. Αν το υπουργείο Πολιτισμού δεν γνωμοδοτήσει, τότε η διαδικασία συνεχίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και έγινε. Γι’ αυτό θεωρούμε ηθική αυτουργό την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων Σαλαμίνας μετά τη σιωπηρή διαμαρτυρία του Σαββάτου: «Οι πολίτες της Σαλαμίνας με τη δυναμική τους παρουσία έδωσαν το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να γιορτάζουμε, να καταθέτουμε στεφάνια και να πανηγυρίζουμε με συναυλίες στον ιερό χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, όταν λίγα μέτρα πιο πέρα δόθηκε άδεια λειτουργίας διαλυτηρίου πλοίων από το υπουργείου Περιβάλλοντος με ευθύνη της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, η οποία υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων ενώ η ίδια ονόμασε τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων “ΛΕΓΟΜΕΝΟ”.

Δεν είναι δυνατόν μερικές δεκάδες μέτρα από την κατάθεση στεφάνων να υπάρχουν εδώ και δύο χρόνια αρκετά πλοία χαρακτηρισμένα επικίνδυνα και επιβλαβή από τον ΟΛΕ (Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας), να “φιλοξενούνται” στον αρχαιολογικό χώρο και η δημοτική αρχή, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς να μην αντιδρούν.

Θα θέλαμε επίσης να καταδικάσουμε ότι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στον δήμο μας με αντιδημοκρατική συμπεριφορά, που ούτε βάρβαροι θα το έκαναν, απέσυραν βίαια το πανό καλέσματος της ειρηνικής μας διαμαρτυρίας, παρ’ όλο που είχαμε πάρει άδεια από τον αρμόδιο φορέα».

Η ανακοίνωση της επιτροπής ευχαριστεί όλους τους πολίτες που έδωσαν το «παρών», τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίνα Κασιμάτη, την τ. βουλευτίνα Εύη Καρακώστα, τον τ. αντιπεριφερειάρχη Τάκη Χατζηπέρο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αιαντείου Μπάμπη Γαβριήλ, τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Αλαΐσκα, τη Δήμητρα Βήνη από το Παρατηρητήριο Πειραϊκής, εκπροσώπους από τις κομματικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι αυτό ήταν η αρχή από μια σειρά κινητοποιήσεων γιατί θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε όλοι μαζί την πολιτιστική μας κληρονομιά και να εναντιωθούμε σε όλους αυτούς που ανέχονται την παρανομία στον αρχαιολογικό χώρο που έγινε η ένδοξη Ναυμαχία της Σαλαμίνας».

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Ιουλίου κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της λειτουργίας ναυπηγείου-διαλυτηρίου πλοίων στην Κυνόσουρα, μια ανάσα από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Η απόφαση εκδόθηκε κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του αρχαιολογικού νόμου που προβλέπει ρητή έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Την ακύρωση της απόφασης ζήτησαν η Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών Χώρων της Σαλαμίνας (που εκπροσωπείται από κατοίκους του νησιού) μαζί με τη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, τη Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγο και πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Β' Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Βασιλική Τζεβελέκου - efsyn.gr