Στις τιμητικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης


Διαχρονικό παράδειγμα εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης χαρακτήρισε τον ηρωικό  αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο  πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε στη Μητρόπολη Αθηνών όπου έγινε επιμνημόσυνη  δέηση στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων για την Επέτειο της Εθνικής  Αντίστασης 1941-1944 που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής. 

 Γ. Πατούλης: « Σήμερα τιμούμε τους ήρωες της Αντίστασης και στέλνουμε ένα  ηχηρό μήνυμα πως προτεραιότητες μας πρέπει να είναι η εθνική ομοψυχία, η  κοινωνική συνοχή αλλά και η διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της  δημοκρατίας»



Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού  Συμβουλίου Αττικής Χ. Θεοδωρόπουλος, o Αντιδήμαρχος Πολιτικής  Προστασίας της Δ. Αθηναίων Ε. Κολλάτος, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων  των σωμάτων ασφαλείας, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων. 

 Ακολούθως ο κ. Πατούλης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίνουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα  που έδωσαν οι Έλληνες για να προασπιστούν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και  την ακεραιότητα της πατρίδας απέναντι στο τέρας του ναζισμού και του φασισμού»  ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης και επισήμανε πως, όπως έχουν αναγνωρίσει  πολλοί διακεκριμένοι ιστορικοί, η οργανωμένη αντίσταση των Ελλήνων κατάφερε και  καθήλωσε για όλη τη διάρκεια του πολέμου πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις στο  ελληνικό έδαφος, επιβραδύνοντας την προέλαση του Άξονα και επηρεάζοντας την  τελική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 



«Η Εθνική Αντίσταση πέτυχε τελικά τον στόχο της, αποτελώντας διαχρονικό  παράδειγμα ενότητας, αλληλεγγύης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης  και πρόσθεσε: « Η Αττική ήταν από τις πιο αιματοβαμμένες περιοχές της Ελλάδας  κατά την Κατοχή. Η φοβερή πείνα, οι ασθένειες, ο ασφυκτικός έλεγχος από τις  δυνάμεις Κατοχής, τα πολυαίμακτα αντίποινα ακόμα και στην πιο μικρή πράξη  αντίστασης, έγιναν η αιτία για χιλιάδες θανάτους, σε καμία όμως περίπτωση δεν κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων της, που επί τέσσερα χρόνια  πολέμησαν με κάθε μέσο, με κάθε απόθεμα ψυχής τον κατακτητή.  Οι μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά της επιστράτευσης και του  βουλγαρικού επεκτατισμού στη Βόρειο Ελλάδα, οι πράξεις αντίστασης των φοιτητών,  των δημοσίων υπαλλήλων, των καλλιτεχνών, των κατοίκων κάθε γειτονιάς, το  μπλόκο της Καισαριανής, η γενναία αντίσταση των κρατουμένων στα μπουντρούμια  της Γκεστάπο και στο Χαϊδάρι, οι αιματηροί αγώνες για την διασφάλιση των  υποδομών κατά την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων, έγραψαν με το αίμα  των κατοίκων της Αττικής τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το ιστορικό σπίτι της Εθνικής Αντίστασης, το «κάστρο» της οδού Μπιζανίου 5  στην Καλλιθέα, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη στήριξη της Περιφέρειας  Αττικής, είναι το πιο λαμπρό μνημείο του ηρωισμού των κατοίκων της Αττικής,  αλλά και όλης της χώρας. 

Αποκορύφωμα της δράσης της Εθνικής Αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας  του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, που στάθηκε και η αφορμή για την  καθιέρωση της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης.  Αυτό εν τέλει είναι και το διαχρονικό μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης: η εθνική  ομοψυχία, η κοινωνική συνοχή, η διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της  δημοκρατίας και του δικαιώματος για αυτοδιάθεση. Ο εορτασμός της Ημέρας της  Εθνικής Αντίστασης είναι ευκαιρία για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους  αγωνιστές, αλλά και για να σκεφτούμε όλοι και όλες το χρέος μας απέναντι  στους προγόνους μας και στην Ελλάδα.Η ιερή μνήμη των νεκρών ηρώων μας,  μάς θυμίζει το καθήκον μας να δίνουμε τη μάχη κατά του ολοκληρωτισμού κάθε  μέρα, με όλες μας τις δυνάμεις και με το προσωπικό μας παράδειγμα. Ο  αγώνας απέναντι στο σκοτάδι απαιτεί ενότητα, ομοψυχία και έργο, απαιτεί  ήθος και γενναιότητα».