Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στη Σαλαμίνα


Σοκάρουν τα νούμερα, ίσως επειδή είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα κάτι τέτοιο στη "μικρή" κοινωνία της Σαλαμίνας, αλλά οι περισσότεροι έχουμε γίνει μάρτυρες τέτοιων περιστατικών.

Σύμφωνα με το χθεσινό μήνυμα του Δημάρχου Σαλαμίνας για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

190 γυναίκες του νησιού μας από την αρχή του έτους έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναίκας του Δήμου για ψυχολογική βοήθεια και κοινωνική στήριξη.


Αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Πίσω από την σκληρή αλήθεια των αριθμών υπάρχουν άνθρωποι. Πίσω από τα θλιβερά νούμερα για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα υπάρχουν πληγωμένες ψυχές και σώματα. Ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής και η ιατροδικαστής Άννα Ράζου, μίλησαν στην ΕΡΤ για την έμφυλη βία και τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών στη χώρα μας.


«Τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν με τη βία, τη θεωρούν δεδομένη και πολλά από αυτά, δυστυχώς, θα την εφαρμόσουν και στη ζωή τους», δήλωσε στην εκπομπή «με μια νέα ματιά» ο κ. Ασκητής.

Από την πλευρά της η κ. Ράζου, η οποία εξετάζει συχνά κακοποιημένες γυναίκες, περιέγραφε την άσχημη κατάσταση την οποία αντικρίζει. «Όταν μια γυναίκα έρχεται στο ιατρείο του ιατροδικαστή έρχεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Έρχεται χτυπημένη, η ψυχολογική της κατάσταση είναι άσχημη, νιώθει ενοχή γιατί καταγγείλει το περιστατικό. Φτάνει σε εμάς όταν πια δεν αντέχει άλλο».

Και όπως δήλωσε,  τα πιο δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζει είναι οι κακοποιημένες λεχώνες ή εγκυμονούσες.

Για την ομερτά και την προσπάθεια απόκρυψης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που επικρατεί στις ελληνικές οικογένειες αναφέρθηκε ο κ. Ασκητής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν ο άνδρας σηκώσει το χέρι και χτυπήσει τη γυναίκα, το σπίτι έχει χαλάσει. Η γυναίκα πρέπει να μιλάει».