Διατηρητέο μνημείο η κλωστοϋφαντουργία των αδελφών Ρετσίνα στον Πειραιά


Δικαίωση στον αγώνα όσων πάλεψαν να μη χαθεί άλλος ένας τόπος βιομηχανικής αρχιτεκτονικής από την καρδιά του Πειραιά είναι η απόφαση του ΚΣΝΜ. Οπως σχολίασε ο Νίκος Μπελαβίλας, «εκκρεμεί ο προσδιορισμός της νέας χρήσης που θα ταιριάζει με τον χαρακτήρα του μνημείου».

H κλωστοϋφαντουργία των αδελφών Ρετσίνα στη Λεύκα, η παλαιότερη σωζόμενη βιομηχανία στον Πειραιά, κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού.

Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα σχολίασε: «Η απόφαση του ΚΣΝΜ αποτελεί δικαίωση όσων αγωνίστηκαν γι’ αυτό, την ώρα που τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι δημοτικές αρχές της πόλης είχαν αφήσει για δεκαετίες τον σημαντικό αυτό χώρο να καταστρέφεται. Πλέον εκκρεμεί ο προσδιορισμός της νέας χρήσης που θα ταιριάζει με τον χαρακτήρα του μνημείου».

Το εργοστάσιο «Ρετσίνα» είναι το μοναδικό σωζόμενο από τα πέντε εργοστάσια της εταιρείας, που λειτουργούσαν στον Πειραιά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Χτίστηκε το 1872 από τους αδελφούς Θεόδωρο, Αλέξανδρο και Δημήτριο Ρετσίνα, γιους του εμπόρου και ποτοποιού Γεωργίου Ρετσίνα, ενός από τους πρώτους οικιστές της πόλης. Απασχόλησε χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες.

Στις αρχές του 20ού αιώνα η επιχείρηση «Ρετσίνα» ήταν η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της χώρας. Ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και αποτελεί μαζί με το Κεραμοποιείο Δηλαβέρη, το Νηματουργείο Λυγινού-Πειραϊκή Πατραϊκή και το Εργοστάσιο-Μηχανοστάσιο ΟΣΕ-Μουσείο Σιδηροδρόμων ένα υψηλής αξίας και μεγάλης έκτασης ιστορικό βιομηχανικό σύμπλεγμα στην καρδιά των εργατικών συνοικιών του Πειραιά, ανάμεσα στα Καμίνια, τα Μανιάτικα και την Παλιά Κοκκινιά.

Την είδηση έκανε γνωστή η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» και όπως αναφέρει, στο ΚΣΝΜ παρέστησαν και υποστήριξαν την κήρυξη του εργοστασίου ως μνημείου ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επικεφαλής του «Πειραιά για Ολους» Νίκος Μπελαβίλας και η Μαρία Μαυροειδή, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH-Ελληνικό Τμήμα).

Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη, για τη διάσωση και κήρυξη του κτιρίου του «Ρετσίνα» σε διατηρητέο κινητοποιήθηκαν με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, ήδη από το 2010, πολλές Πειραιώτισσες και Πειραιώτες, επιστήμονες -ιστορικοί και αρχιτέκτονες-, το TICCIH-Ελληνικό Τμήμα, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ και παλιότερα το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που διέσωσε το αρχείο της επιχείρησης, με την Επιτροπή Κατοίκων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας να πρωτοστατεί.

«Η απόφαση του ΚΣΝΜ αποτελεί δικαίωση όσων αγωνίστηκαν γι’ αυτό, την ώρα που τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι δημοτικές αρχές της πόλης είχαν αφήσει για δεκαετίες τον σημαντικό αυτό χώρο να καταστρέφεται», επισημαίνει και τονίζει ότι πλέον εκκρεμούν ο προσδιορισμός της νέας χρήσης, η οποία θα ταιριάζει με τον χαρακτήρα του μνημείου, και η εισφορά σε γη και απόδοση ενός τμήματος ως δημόσιου χώρου πρασίνου από την Εθνική Τράπεζα στον Δήμο Πειραιά.

Efsyn.gr