Ο Γιάννης Τσαβαρής θυμάται με αφορμή το θάνατο του Κάρολου Παπούλια

 
Ο πρώην Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιάννης Τσαβαρής, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Salamina-Press και μοιράζεται μαζί μας στιγμές από τη συνάντηση του με τον Κάρολο Παπούλια:


Αγαπητοί διαχειριστές

Καταρχήν, με αφορμή την εορταστική περίοδο που διανύουμε αντεύχομαι σε όλους σας κάθε καλό και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμά σας, θα αναφερθώ σε λίγες γραμμές , στην συνάντηση που είχα στις 26 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 14.15, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο αείμνηστος σήμερα και τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός , με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές. Υπηρέτησε τη χώρα από πολλές θέσεις και θεσμούς και άφησε έντονο το πολιτικό αποτύπωμα ενός έντιμου διαχειριστή των δημοσίων πραγμάτων. Επίσης είναι γνωστό ότι ήταν βαθύς γνώστης των ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας και πως διαχρονικά είχε ως στόχο την ανάδειξή τους.

Στα πλαίσια αυτά, ήταν θυμάμαι αρχές Φλεβάρη του 2014 όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο δημάρχου Σαλαμίνας και με ενημέρωσαν πως μας καλούσαν από την Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας . Επιθυμούσαν συνάντηση προκειμένου να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις που αφορούσαν:

Α)  Την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, σχετικά με τις τελευταίες πρωτοβουλίες που είχε λάβει ο δήμος  γι αυτό και

Β) με αφορμή την συμπλήρωση των 2.500 χρόνων το 2021 από την διεξαγωγή της ιστορικής ναυμαχίας, την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  από το νησί μας.

Όπως ήταν φυσικό, με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε και επισκεφθήκαμε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημερώνοντάς τον για όλες τις πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Οφείλω να πω, πως μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ήδη γνώριζε τις περισσότερες εξ αυτών των πρωτοβουλιών , υπερθεματίζοντας όλων αυτών. Όταν δε, κατά το κλείσιμο της συνομιλίας μας του πρότεινα την παρουσία του στις επετειακές εκδηλώσεις των Σαλαμινίων 2014, το αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά.

Οι εντυπώσεις μου κατά την συνάντησή μας  ήταν παραπάνω από θετικές. Κυρίως με εντυπωσίασε η απλότητά του .Από την αρχή μου έδινε την αίσθηση ότι συνομιλούσα με ένα οικείο σε μένα πρόσωπο. Η δε γνώση των ιστορικών γεγονότων……μοναδική!

Κλείνοντας θέλω να τονίσω την αποστροφή των λόγων του κατά το τέλος της συνάντησής μας: «Κύριε δήμαρχε, οφείλουμε ως Έλληνες αφενός μεν να προστατεύουμε τους ιστορικούς χώρους και αφετέρου να αναδεικνύουμε όλα αυτά τα γεγονότα που καθόρισαν τις τύχες του σύγχρονου πολιτισμού της ανθρωπότητας. Αυτή  εξάλλου  είναι και η μεγάλη προίκα που μας άφησαν οι πρόγονοί μας».

Σχετικά με το ερώτημά σας για τον λόγο της μη έλευσής του στο νησί κατά τις επετειακές εκδηλώσεις των Σαλαμινίων 2014 , αρμόδιος να σας απαντήσει είναι όποιος σχεδίασε τις τότε εορταστικές εκδηλώσεις, αφού σας  υπενθυμίσω ότι είχα ήδη παραδώσει τον δήμο από τον Αύγουστο του 2014.

Όσο με αφορά, από τις 27 Φεβρουαρίου 2014, είχα ενημερώσει τους πάντες με δελτίο τύπου, για την επιθυμία του τότε Προέδρου.

Η  απώλειά του αφήνει ένα τεράστιο κενό , αφού ένας ακόμη μεγάλος Έλληνας έφυγε…

 

Με τιμή

Γιάννης Τσαβαρής

π. Δήμαρχος Σαλαμίνας

Δημοτικός Σύμβουλος  Σαλαμίνας