Ρεβυθούσα: Κομβικός ο ρόλος της στην ενεργειακή επάρκεια


Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση της χώρας μας από την ενεργειακή κρίση, που εντάθηκε δραματικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Διαβεβαίωσε ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο στη χώρα μας συνεχίζεται χωρίς διαταραχές και πως η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια.

Υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον προμήθεια LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Η χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας είναι σε υψηλό επίπεδο, ενώ χθες κατέπλευσε πλοίο με 108 χιλ. κυβικά μέτρα LNG.

Υπάρχει δυνατότητα αύξησης του φυσικού φυσικού αερίου που φτάνει στη χώρα μας από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP.

Στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, η διαθεσιμότητα αποθεμάτων σε λιγνίτη, μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Τα αποθέματα νερού για τα λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με ντιζελ.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της κοινωνίας όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί και πως είναι ενθαρρυντική εξέλιξη πως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπάρχει αναφορά για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή