Η Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας στην πανήγυρη της Αγίας Φιλοθέης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών


Τηρώντας μια συνήθεια περίπου είκοσι ετών, ο Πρόεδρος της Λαογραφικής μας Στέγης, Μανώλης Καπετανάκης, καθώς και μέλη και φίλοι του Συλλόγου παρέστησαν στην πανήγυρη της Αγίας Φιλοθέης στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Κοπέλες ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά της Σαλαμίνας, συνέβαλαν να δοθεί μια έντονη θρησκευτική ατμόσφαιρα, ανήμερα της εορτής της Αγίας, η οποία από τον 16ο αιώνα είχε σχέσεις με το νησί μας. Λέγεται ότι η οικογένειά της διέθετε κτήματα στην περιοχή του Μουλκίου, ενώ η ίδια μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δίωξής της από τους Οθωμανούς βρήκε ασφαλές καταφύγιο στα κελιά της σπηλαιώδους εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους, δίπλα στην Παναγία του Μπόσκου, Καθαρού στο σημερινό κέντρο της Κούλουρης.



Εκ μέρους του Δήμου παρέστη ο Δημ. Μπίλλης, άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Σαλαμίνας, Γ. Παναγόπουλου.Τα μέλη τής Λαογραφικής Στέγης μετά το πέρας της λιτάνευσης πήραν ένα κέρασμα και αναμνηστικά στο εντευκτήριο τής Αρχιεπισκοπής από τον προϊστάμενο του μητροπολιτικού ναού Πατέρα Θωμά Συνοδινό και μετά επίσκεψη στην οικεία τής Αγίας Φιλοθέης το οποίο είναι το παλαιότερο σπίτι τών Αθηνών.







Να είστε καλά. Και του χρόνου βοήθεια η Αγία μας!!!