Η δίωξη και η δίψα για αίμα


Γιώτα Τέσση, Μάνος Τσαλδάρης - efsyn.gr

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας ● Πρωτοφανείς εικόνες έξω από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, όπου μανιασμένος όχλος δεν δίστασε να επιχειρήσει να λιντσάρει τη μητέρα της κατηγορούμενης ● Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στον ανακριτή η Ρούλα Πισπιρίγκου, εναντίον της οποίας ασκήθηκε χθες ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της εννιάχρονης κόρης της, Τζωρτζίνας. Η κατηγορούμενη θα ζητήσει προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία της, αλλά η εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές που θέλουν να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο αυτοδικίας. Και αν αυτό ακούγεται παράλογο σε ένα κράτος δικαίου και μάλιστα για μια υπόθεση που μόλις ξεκίνησε η διερεύνησή της από τη Δικαιοσύνη, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να δει τις πρωτοφανείς εικόνες που εκτυλίχτηκαν χθες έξω από το σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι και ζητούσε από όσους βρίσκονταν μέσα να βγουν και να απολογηθούν για τους θανάτους των παιδιών, την ώρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου απολογούνταν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ. Το μανιασμένο πλήθος δεν δίστασε να επιχειρήσει να λιντσάρει τη μητέρα της κατηγορούμενης την ώρα που έφτασε στο σημείο και χρειάστηκε να την τραβήξει μέσα η άλλη της κόρη για να γλιτώσει. Σε ένα από τα κατεβασμένα παντζούρια του σπιτιού γράφτηκε η λέξη «ΘΑΝΑΤΟΣ». Εκτός ελέγχου ήταν η κατάσταση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κατάρες και βρισιές, προτού καν η κατηγορούμενη οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός δεν ξεκίνησαν χθες. Προηγήθηκαν δεκάδες ρεπορτάζ για την πολύκροτη υπόθεση που εξελίσσονταν σε τηλεδίκες πριν καν οι αστυνομικές αρχές συγκεντρώσουν τα στοιχεία και σχηματίσουν την πολυσέλιδη δικογραφία που χθες εστάλη στην Εισαγγελία. Ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης, Αντώνης Ελευθεριάνος, άσκησε την κακουργηματική δίωξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και διέταξε να προσαχθεί η κατηγορούμενη στην Αθήνα για να εξεταστεί. Στις 5.15 το απόγευμα, η 33χρονη βγήκε συνοδεία αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής από το σπίτι της στην Πάτρα και επιβιβάστηκε στο τζιπ που τη μετέφερε στην Αθήνα. Μέχρι τις 7.30 το βράδυ, που είχε φτάσει στο αστυνομικό μέγαρο της λ. Αλεξάνδρας για να οδηγηθεί στα γραφεία του Ανθρωποκτονιών στον 11ο όροφο, είχε εκδοθεί από την Εισαγγελία το προσωποποιημένο ένταλμα σύλληψής της.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό του εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη, «αν σκοτώσεις το παιδί σου, είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους». Αλλωστε, από το αρχείο ανασύρονται οι δικογραφίες για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ιριδας, για τις οποίες από δω και πέρα αναλαμβάνει ο ανακριτής. Παράλληλα θα εξεταστεί ο ρόλος άλλων δύο συγγενικών προσώπων της 33χρονης και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθούν περαιτέρω διώξεις. Μέχρι αργά χθες βράδυ, πάντως, δεν αναζητούνταν από τις Αρχές ο πατέρας των παιδιών.

Οι τοξικολογικές

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής είχαν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας από την Κυριακή. Σε αυτά υπήρχε η επισήμανση ότι εντοπίστηκε η φαρμακευτική ουσία κεταμίνη που σε μεγάλη δοσολογία προκαλεί ταχυκαρδία αλλά και αναπνευστική καταστολή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε υποξαιμία και βραδυκαρδία. Από την επόμενη κιόλας μέρα οι έρευνες εστιάστηκαν στο πώς και ποιος χορήγησε στο παιδί το συγκεκριμένο φάρμακο.

Δευτέρα και Τρίτη οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών πήραν καταθέσεις από ιατροδικαστές, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου άφησε την τελευταία της πνοή η 9χρονη, και κατέληξαν στο ότι οι γιατροί δεν χορήγησαν φάρμακο με τη συγκεκριμένη ουσία στο παιδί. Ετσι συμπέραναν ότι υπεύθυνη για τον θάνατο της 9χρονης ήταν η μητέρα της, η οποία ήταν η μόνη που βρισκόταν δίπλα στην πρωτότοκη κόρη της το μισάωρο που αρκεί για να δράσει η κεταμίνη σε μεγάλη ποσότητα και να είναι θανατηφόρα.