Το ιστορικό μιας «Ναυμαχίας»


Κατά καιρούς αυτό που αποκαλούμε «ιστορικό μυθιστόρημα» γνώρισε μεγάλες δόξες στην Ελλάδα. Η θεματολογία που αφορά στην Αρχαία Ελλάδα, επίσης. Αρκετοί ήταν οι ξένοι συγγραφείς που ασχολήθηκαν μ' αυτό και μεταφράστηκαν στα ελληνικά (Πρέσφιλντ, Γκρέιβς, Μανφρέντι κ.α.), ουκ ολίγοι και οι Έλληνες συγγραφείς που συνεχίζουν την παράδοση δημιουργών όπως π.χ. ο Άγγελος Βλάχος, ο Χρήστος Ζαλοκώστας κ.α.

Η «Ναυμαχία» του Νίκου Κυριαζή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Εστίας» είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε με τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ένα γεγονός μεγίστης ιστορικής σημασίας, καθώς ανέκοψε την επέλαση των Περσών και ουσιαστικά έσωσε το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά και ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, τουλάχιστον όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Ήρωάς του είναι ένας Αθηναίος πολίτης, ο Νικομήδης, πρόσωπο υπαρκτό καθώς διατέλεσε επώνυμος άρχων της Αθήνας εκείνη την περίοδο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τη ζωή του. Αυτή τη ζωή «έχτισε» ο συγγραφέας δημιουργώντας γύρω απ' τον ήρωά του ένα ολόκληρο σύμπαν που ξεκινά χρόνια πριν το ιστορικό γεγονός της Σαλαμίνας και πιο συγκεκριμένα απ' τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 524 π.Χ., όπου ο νεαρός Νικομήδης εκπροσωπεί την Αθήνα αλλά χάνει τελευταία στιγμή τον αγώνα απ' τον Σπαρτιάτη αντίπαλό του.

Παρακολουθώντας την πορεία και τη ζωή του Νικομήδη μέσα απ' τις σελίδες, γινόμαστε μάρτυρες των γεγονότων που σημάδεψαν όχι μόνο την αθηναϊκή δημοκρατία (αφού κατάφερε να εκδιώξει τους τυράννους), αλλά ολόκληρου του γνωστού κόσμου εκείνης της εποχής. Ο Κυριαζής, πανεπιστημιακός στον οικονομικό τομέα, αλλά με λατρεία για την Ιστορία και την Αρχαία Ελλάδα, έχοντας ήδη γράψει επιστημονικά βιβλία για το πώς λειτουργούσε η άμεση δημοκρατία εκείνη την εποχή και πόσο άμεσα συσχετισμένη ήταν με την Οικονομία, βρίσκει την ευκαιρία να μετατρέψει την Ιστορία σε Λογοτεχνία και το ανάποδο, με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία.

Το βιβλίο, όπως και κάθε άλλο του εν λόγω συγγραφέα, βρίθει ιστορικών λεπτομερειών, που ενδεχομένως να γίνονται κουραστικές για κάποιους αναγνώστες, ωστόσο αποτελούν σημαντικό στοιχείο για εκείνους που επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων. Με απλά λόγια, δεν πρόκειται για τη λογοτεχνική αποτύπωση μιας ιστορικής ναυμαχίας, όσο και αν «παρασύρει» ο τίτλος προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με γενναίες δόσεις επιστημονικών δεδομένων που αν μη τι άλλο, το αναβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό. Στο πλευρό του Νικομήδη θα συναντήσουμε και άλλα ιστορικά πρόσωπα όπως ο Θεμιστοκλής, ο Κλεισθένης κ.α. οι οποίοι και έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας, όπως επίσης και σ' αυτό καθαυτό το γεγονός της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.


Info

ΝΑΥΜΑΧΙΑ
του Νίκου Κυριαζή
εκδ. Εστία