Ανίκανη η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει χρήματα για την χρηματοδότηση των μελετών του σχεδίου πόλεως


ΑΝΙΚΑΝΗ  Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ  ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ  ΤΡΙΖΟΙΝΙΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ, ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ,  ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

 

ΕΠΙΜΕΝΕΙ  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ  Α ΚΑΙ Β ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

 

Ο κ. Δήμαρχος  τόσο με την εισήγησή του όσο και με την απόφαση την οποία  πήρε  η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου , στο Δημοτικό Συμβούλιο   της 18/8/22  δυστυχώς δεν επηρεάστηκε καθόλου από την οργή του κόσμου για την είσπραξη προκαταβολών από ιδιοκτήτες Α και Β κατοικίας.


Επιμένει στην απόφασή του  και το μόνο που διόρθωσε   ήταν η τιμή ανά Τ.Μ γιατί όπως είπε έκανε λάθος η υπηρεσία του Δήμου!!!!. Στην ουσία δηλαδή δεν άλλαξε τον πυρήνα της απόφασης η οποία είναι παράνομη.

 

Σε λίγο θα πουν ότι μείωσαν και την τιμή!!!!!

 

Εάν η Δημοτική αρχή δεν είχε χρήματα  για να προχωρήσει το σχέδιο πόλεως Α και Β κατοικίας μπορούσε να διεκδικήσει χρήματα από την Περιφέρεια  ή  από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία,  όπως έκαναν για παρόμοια περίπτωση οι Δήμοι Τροιζηνίας -  Μεθάνων  , Λαυρεωτικής , Κερατέας αλλά και άλλοι Δήμοι οι οποίοι  διεκδίκησαν , πήραν τα χρήματα και δεν επιβάρυναν τους πολίτες.  

 

Γιατί δεν προσπαθήσατε κε Δήμαρχε αλλά προστρέξατε στην εύκολη λύση να χρεώσετε τους πολίτες;

 

Επί της ουσίας. 

 

Γιατί η απόφαση είναι παράνομη;

 

1.    Νόμος  2508/1997  παρ. 6  αναφέρει:

 Νόμος επιτρέπει την είσπραξη προκαταβολών  μόνο για περιοχές που προβλέπεται να πολεοδομηθούν!!!!!!  Όχι για την περίπτωσή μας , όπου οι απαιτούμενες μελέτες έχουν ήδη ανατεθεί!!!!!!!!

 

2     Ο Νόμος 3212/2003 παρ.3  επίσης αναφέρει: 

 

Η εισφορά σε γη και χρήμα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της ιδιοκτησίας όπως αυτή ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ  ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

 

Γιατί ο νομοθέτης μιλά για κύρωση πράξη εφαρμογής;

 

Για να μην συμβούν αυτά τα ευτράπελα τα οποία συμβαίνουν τώρα στη  Σαλαμίνα με τις χρεώσεις  που έστειλε ο Δήμος ελαφρά τη καρδία. Οι καταγγελίες είναι συνεχείς. Χρεώσεις σε ιδιοκτησίες που είναι δασικές και οι ιδιοκτήτες έκαναν αντιρρήσεις.

Πως θα πληρώσει ο πολίτης όταν δεν ξέρει τι του παίρνει το σχέδιο από την ιδιοκτησία του;

 

Και κάτι τελευταίοι κύριε Δήμαρχε

 

Μπορείτε να μας πείτε γιατί  στις 20-12 2021 κάνατε απευθείας ανάθεση 37.200 στον μελετητή  (Geoplan)  όπως  αναφέρει η απόφαση, για το σύστημα διαχείρισης είσπραξης χρηματικών προκαταβολών , (φωτό)  όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 28/6/22 ; Πως μαντέψατε έξι μήνες νωρίτερα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έλεγε ναι;

 

Και μία ακόμη ερώτηση όπως αυτή διατυπώθηκε από το έγκριτο Τεχνικό γραφείο (Άγγελος Χειρδάρης)

 

«Άραγε μια ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα με την απευθείας ανάθεση θα έχει πρόσβαση στην οικονομική υπηρεσία του δήμου για να εγγράψει σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου τις σχετικές εισπράξεις ;

Ο μελετητής ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία σχέση με την είσπραξη χρημάτων για λογαριασμό του δημοσίου.

Τέλος αφού η οικονομική υπηρεσία του Δήμου ειδοποιεί τους πολίτες για την σχετική οφειλή ποια ακριβώς είναι η ανατεθείσα υπηρεσία ;»


Μάνος Δερτούζος

Δημοτικός Σύμβουλος