Ηχηρή απάντηση από το περιοδικό που πρόσφατα στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση • Άρθρο γνώμης κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για αντιδημοκρατικές πρακτικές και αυταρχικό κατήφορο • Στο επίκεντρο επαναπροωθήσεις και σκάνδαλο παρακολουθήσεων • Καλεί την Ε.Ε. να παρέμβει και να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια ή να επικροτεί σιωπηρά τις παράνομες και βίαιες ενέργειες στα σύνορα.
Με μια εξαιρετικά σκληρή τοποθέτηση το γερμανικό Spiegel εκθέτει πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, αναδεικνύει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του Μαξίμου, τις οποίες ανέχεται έως και χαιρετίζει η Ε.Ε. και καλεί τις Βρυξέλλες να παρέμβουν.
Το γερμανικό περιοδικό και ο δημοσιογράφος του Γιώργος Χρηστίδης βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της κυβέρνησης, μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την 5χρονη από τη Συρία που πέθανε αβοήθητη σε βραχονησίδα του Έβρου, και τώρα δίνει ακόμη μια ηχηρή απάντηση στον πρωθυπουργό, τους συνεργάτες του και το μιντιακό σύστημα που τον στηρίζει.
Ο Μαξιμίλιαν Ποπ, μέλος της αρχισυντακτικής ομάδας του μέσου, σε κείμενο-παρέμβαση του περιοδικού με τίτλο «Το μονοπάτι της Ελλάδας προς την απολυταρχία», εμμέσως πλην σαφώς γράφει ότι η κυβέρνηση βαδίζει στα μονοπάτια της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενώ παρουσιάζεται σαν μεταρρυθμιστής που αναβαθμίζει την Ελλάδα, στην πραγματικότητα κυβερνά με αυξανόμενο αυταρχισμό, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει.
«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, ίσως για αυτόν τον λόγο αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι διατεθειμένες να κάνουν τα στραβά μάτια στη σκοτεινή πλευρά του εταίρου τους στην Ε.Ε.. Η διάλυση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία κρατά απασχολημένα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την Κομισιόν. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, υπό τον δεξιό συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη ολισθαίνει συνεχώς προς την απολυταρχία δεν έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι» γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Και το Spiegel συνεχίζει λέγοντας:
Αυτό για το οποίο δεν θέλει να μιλάει ο Μητσοτάκης είναι οι αναρίθμητες παραβιάσεις που έχουν διαπράξει Έλληνες αξιωματούχοι στη διάρκεια της θητείας του.
Στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραβιάσει την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επαναπροωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Χρησιμοποίησαν μετανάστες σαν σκλάβους για αυτές τις παράνομες επαναπροωθήσεις, απήγαγαν ανθρώπους που ζητούσαν προστασία στα ελληνικά νησιά και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι φαίνεται ότι δεν λογοδοτούν για τα εγκλήματά τους στα σύνορα. Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει συχνά είναι οι άνθρωποι που τα καταγράφουν να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση.
Η ΜΚΟ Josoor, για παράδειγμα, σταμάτησε να δραστηριοποιείται επειδή οι ελληνικές αρχές την παρενοχλούσαν για μήνες. Εργαζόμενοι οργανώσεων διώκοντα ως διακινητές. Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης δυσφημίστηκε ως πράκτορας των Τούρκων στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά μέσα.
Μετά το ρεπορτάζ του Spiegel για τον θάνατο μιας 5χρονης από τη Συρία σε νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, επειδή οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να της προσφέρουν βοήθεια, η κυβέρνηση δεν έκανε αυτοκριτική. Αντιθέτως δυσφήμησε τον Χρηστίδη, επειδή φέρεται να απέκτησε παράνομα πρόσβαση στους γονείς του θύματος. Είναι αυτή ακριβώς η αντιστροφή ευθύνες που έχουν συνηθίσει από την Αθήνα.
Η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα ο Μητσοτάκης καταφεύγει όλο και περισσότερο σε αυταρχικές πρακτικές.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν αναγάγει το ψέμα στο επίκεντρο της πολιτικής τους. Για παράδειγμα το Spiegel και άλλα μέσα έχουν καταγράψει λεπτομερώς τις παράνομες επαναπροωθήσεις και η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς τις έχει επιβεβαιώσει. Κι όμως, ακόμη και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται χωρίς ντροπή ότι δεν κάνει επαναπροωθήσεις.
Με τον τρόπο αυτό αποσυντίθενται τα θεμέλια του δημοκρατικού διαλόγου. Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα η ελευθερία του Τύπου είναι στην τελευταία θέση εντός Ε.Ε., ενώ σε έρευνα του Reuters, μόλις το 7% των πολιτών απάντησαν ότι θεωρούν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ελεύθερα.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος υπό τον Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρόσφατα αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε παρακολούθηση ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά και δημοσιογράφου. Σε ποιο βαθμό εμπλέκεται ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην υπόθεση είναι κάτι που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.
Εναπόκειται πρώτα από όλα στους Έλληνες να σταματήσουν την αυταρχικότητα στη χώρα τους. Την επόμενη χρονιά, το αργότερο, θα υπάρξουν εκλογές στη χώρα και οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίσουν σε τι χώρα θέλουν να ζουν και ποια μεταναστευτική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνησή τους.
Αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να τοποθετηθεί. Έχει αποδεχθεί τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του Μητσοτάκη για αρκετό καιρό και σε ορισμένες περιπτώσεις τις χαιρέτισε. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Έβρο, το 2020, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε την Ελλάδα ως την «ασπίδα της Ευρώπης». Και εντός των κρατών μελών επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές συνοριακές αρχές διώχνουν τους πρόσφυγες με όποια μέσα.
Όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ήταν πρόσφατα στην Αθήνα, ρώτησε τους οικοδεσπότες της να ξεκαθαρίσουν τη θέση τις για τις κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων. Αυτό ακούστηκε ως αποφασιστικό, αλλά και φθηνό κόλπο, γιατί το θέμα έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό.
Εάν η Ε.Ε. είναι σοβαρή για τις αξίες της, θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά τα Ελλάδας.
πηγή: efsyn.gr