Τα στατιστικά της περηφάνιας: η Ελληνική αντίσταση κατά του άξονα η μεγαλύτερη σε όλη την δυτική Ευρώπη

Η ελληνική αντίσταση εναντίον των δυνάμεων του άξονα κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου ήταν η μακρύτερη από όλα τα έθνη της Δυτικής Ευρώπης με εξαίρεση την Αγγλία η οποία ποτέ δεν καταλήφθηκε από τους Γερμανούς. 


Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές η ελληνική αντίσταση διήρκεσε 219 μέρες εναντίον των Ιταλών, Γερμανών, Βουλγάρων και Αλβανών από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941 τότε που οι Γερμανοί ναζί εξαπόλυσαν την τελική επίθεση μέσω της Βουλγαρίας.


Το μέγεθος του ηρωισμού φαίνεται και συγκριτικά καθώς η Νορβηγία που ακολουθεί αντιστάθηκε για 63 ημέρες ενώ η Γαλλία η οποία ήτανε μία από τις υπερδυνάμεις της εποχής κατάφερε να αντισταθεί στον άξονα για 43 μόλις ημέρες.


Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ελλάδα είχε 13.325 νεκρούς 62.633 τραυματίες και 1.290 αγνοούμενους. Οι Άγγλοι οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των ελλήνων είχαν αντίστοιχα 903 απώλειες 1.250 τραυματίες ενώ 13.958 από τους άντρες τους φυλακίστηκαν από τις δυνάμεις του άξονα.


Ελλάδα 219 ημέρες

Νορβηγία 61 ημέρες

Γαλλία 43 ημέρες

Πολωνία 30 ημέρες

Βέλγιο 18 ημέρες

Ολλανδία 4 ημέρες

Γιουγκοσλαβία 3 ημέρες

Τσεχοσλοβακία 0 ημέρες

Δανία 0 ημέρες


Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Δανίας της οποίας η αντίσταση διήρκησε μόλις 6 ώρες. Η κατάληψη της Δανίας, μιας χώρας η οποία βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας και συνορεύει με την Γερμανία, αποτελεί την μικρότερη σε διάρκεια στρατιωτική επιχείρηση στη διάρκεια του WWII. 


Η φήμη των Ελλήνων εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο για το κουράγιο τους και την απίστευτη αντίσταση που έδειξαν ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές από το 1940 έως και το 1941 καθώς και τα χρόνια που ακολούθησαν της γερμανικής κατοχής. 


Ιστορικές φιγούρες εκθείασαν  τους Έλληνες για το σθένος τους και την αφοσίωσή τους στην δικαιοσύνη και την ελευθερία. 


Είναι χαρακτηριστική η φράση του Γουίνστον Τσώρτσιλ ο οποίος σε ομιλία του στο BBC τις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου δήλωνε: «μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι έλληνες πολεμούν σαν ήρωες τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». 


Σε μια άλλη δήλωση του στη Βουλή των κοινοτήτων τον Απρίλιο του 1941 είχε πει:  «Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το παραμικρό από κείνες τις πράξεις αυτοθυσία των Ελλήνων, που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στην νικηφόρα έκβαση του κοινού αγώνα των εθνών, κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για την ανθρώπινη ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Αν δεν ήταν η γενναιότητα των Ελλήνων και το θάρρος τους η έκβαση του Β παγκοσμίου πολέμου θα ήταν απροσδιόριστη»


Από greekreporter.com