Ένα μήνα μετά, τα αυγά καλαμαριού ήταν ακόμα εκεί, στη Σαλαμίνα, στα Βασιλικά...


του Βαγγέλη Σπανού
 

Πανελλαδικός χιονιάς ενδέχεται να πλήξει - σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία - και την Ελλάδα μετά την Πρωτοχρονιά.


Απ' ό,τι είδα στους χάρτες, θα θυμίζει λίγο τις διαδοχικές ψυχρές εισβολές στις αρχές Γενάρη του 2019, όταν είχε χιονίσει σχεδόν σε όλη τη χώρα, πρώτα στη βόρεια και κεντρική και μετά στην ανατολική.

Τουλάχιστον, θα έχουμε ζεστά Χριστούγεννα και καθόλου κρύα δεν ήταν και τα νερά την Παρασκευή 23/2 στη Σαλαμίνα, στα Βασιλικά.




Ακόμα κρέμονταν, εξάλλου, στο σχοινί μιας σημαδούρας τα αυγά καλαμαριού από τη χαρακτηριστική αρμαθιά.

Ήταν 25 Νοέμβρη, όταν τα είχα δει και απαθανατίσει ξανά.

Οπότε, το συμπέρασμα είναι ότι κάνουν τουλάχιστον ένα μήνα και βάλε για να εκκολαφθούν τα καλαμαράκια.





Είχε και αθερίνα, κεφαλοπουλάκια, κοκωβιούς, πέρκες και χειλούδες στο στάδιο του γόνου επίσης.

Ωστόσο, αυτές που ξεχώρισαν με τα πάντα πολύχρωμα και πανέμορφα πλοκάμια τους ήταν οι ανεμώνες.

Οι παρατηρητικοί θα δουν κι έναν αστερία, δίπλα σε μία από αυτές.


Οι ανεμώνες που μοιάζουν με άνθη του φυτού, είναι στην πραγματικότητα ζώα και ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις μέδουσες.

Πρόκειται για τα κνιδόζωα, που ονομάζονται έτσι από τα κνιδοκύτταρα που διαθέτουν, στα οποία περιέχεται το δηλητήριο που εκκρίνουν με τις νηματοκύστεις και τα πλοκάμια τους.


Απλά, οι μέδουσες ταξιδεύουν σε όλη τη σύντομη ζωή τους στο απέραντο γαλάζιο, ενώ οι ξαδέρφες τους οι ανεμώνες είναι σαν στολίδια στον βυθό.

Ασορτί και με το εορταστικό σκηνικό. Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σε όλους.