Η ζημία του Δήμου υπερβαίνει τα οκτώ (8) εκατομμύρια ευρώ! Πάλι οι δημότες θα πληρώσουν το μάρμαρο


Σαλαμίνα 30/1/2023 

Προς : κ. Σ. Γαλέο / Πρόεδρο ΔΣ Σαλαμίνας 

Αξιότιμε κε Πρόεδρε, λόγοι υγείας δεν επιτρέπουν τη φυσική μου παρουσία στη σημερινή  συνεδρίαση του ΔΣ , πλην όμως λόγω της σοβαρότητας του 2ου Θέματος που αναγράφεται  στην Πρόσκλησή σας, παρακαλώ να αναγνώσετε τα κάτωθι στο Σώμα για την ενημέρωση  των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων, πριν το θέμα τεθεί προς ψήφιση.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, Πέρασε ένας ολόκληρος μήνας από τότε που το αρμόδιο ελεγκτικό Όργανο (Κλιμάκιο Ζ’ του  Ελεγκτικού Συνεδρίου) αποφάνθηκε, με την αντικατάσταση και των 2 μελών της αρχικής  σύνθεσής του, ότι η επίμαχη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση  ενέργειας στον οδοφωτισμό δύναται να υπογραφεί αφού κατά την κρίση του δεν  διαπιστώθηκαν ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες δηλ. παρανομίες σε όλα τα στάδια της  διαγωνιστικής διαδικασίας που κατέληξε στην ανάδειξη του οριστικού αναδόχου από την  Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. 

Αξιον απορίας είναι το γεγονός ότι ένα μήνα τώρα δεν έχει βγεί ο Δήμαρχος να  πανηγυρίσει για την εξέλιξη αυτή, όταν για άλλες δράσεις ήσσονος σημασίας βομβαρδίζει  το διαδίκτυο με κάθε λογής ανακοινώσεις. Γιατί άραγε; Μήπως έχει ενοχές για τα ψέματα  που έγραφε κι έλεγε περί της ωφέλειας που τάχατες θα έχει ο Δήμος από τη σύμβαση αυτή  και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί αφού είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η σύμβαση  αυτή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών ; 

Ιδού, τι έγραφε επι λέξει ο κ. Παναγόπουλος στην εισήγησή του προς το Δημοτικό  Συμβούλιο προκειμένου να πείσει το Σώμα για την αναγκαιότητα της σύμβασης αυτής:  « Ο Δήμος δεν θα δαπανήσει νέους οικονομικούς πόρους, ενώ παράλληλα θα έχει  μηδενικές δαπάνες συντήρησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πραγματοποιήσει  είτε μείωση τελών (ανταποδοτικά τέλη ΟΤΑ), είτε πρόσθετες συναφείς επενδύσεις (νέα  δίκτυα ή αναβάθμιση των υφιστάμενων ». 

Κι ερωτώ το Δήμαρχο να απαντήσει στα ερωτήματα μου. 

Α) Κε Παναγόπουλε, με τη σύμβαση που υπογράψατε, συνεχίζετε να πιστεύετε όσα λέγατε   στο Σώμα ή τα λέγατε με μόνο σκοπό να υφαρπάξετε την ψήφο των Συμβούλων; 

Β) Κε Παναγόπουλε, με τη σύμβαση που υπογράψατε, ο Δήμος θα δαπανήσει ή όχι νέους   οικονομικούς πόρους, όπως τότε ισχυριζόσασταν; 

Γ) Κε Παναγόπουλε, η σύμβαση που υπογράψατε, σας επιτρέπει τη μείωση των δημοτικών   τελών όπως τότε ισχυριζόσασταν ή επιβάλλει την αναγκαστική σημαντική αύξηση των   δημοτικών τελών για να καλυφθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των ανταποδοτικών; 

Δ) Είναι αλήθεια ή όχι κε Παναγόπουλε, ότι ο π/υ της μελέτης δημοπράτησης συντάχθηκε   με αριθμητικά μεγέθη (ενεργειακή κατανάλωση και αντίστοιχο κόστος έτ. βάσης 2020)   διαφορετικά από αυτά που πιστοποιεί η Οικονομική Υπηρεσία, υπερκοστολογώντας   έτσι τη μελέτη κατά 6,7 εκατομμύρια ευρώ με συνέπεια τα προσεχή 12 χρόνια της   διάρκειας της σύμβασης, ο Δήμος να πληρώνει κάθε χρόνο 900.000 € παραπάνω από   ό,τι πληρώνει σήμερα και τα οποία ως ανταποδοτικά θα κληθούν να τα πληρώσουν οι ανυποψίαστοι δημότες, ως μη όφειλαν; 

Βέβαια δεν περιμένω να απαντήσει ο Δήμαρχος γιατί μας έχει συνηθίσει στην αφωνία του.  Οφείλει όμως να απαντήσει στο Σώμα και μέσω αυτού στο λαό της Σαλαμίνας που του  εμπιστεύτηκε την τύχη του, αναδεικνύοντάς τον στο αξίωμα του Δημάρχου.

Η εμμονική απόφαση του κ. Παναγόπουλου να προβεί, πάση θυσία, στη σύναψη μιας  τέτοιου μεγέθους σύμβασης καταστρατηγώντας όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί  συμβάσεων, πρέπει να προβληματίσει τους συναδέλφους για την σκοπιμότητά της.  Οι συνάδελφοι και αναφέρομαι πρωτίστως στους νέους, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν  από το γεγονός ότι αφού η σύμβαση πέρασε από προσυμβατικό έλεγχο άρα  απαλλάσσονται και των όποιων ευθυνών τους. Επίορκοι και επιλήσμονες των καθηκόντων  τους πάντα υπάρχουν και όταν έλθει η ώρα όλοι λογοδοτούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Συνιστώ να διαβάσουν την υπ΄αριθμ. 457/2022 αναβλητική Πράξη του Κλιμακίου η οποία  δεν συμπεριλαμβάνεται στα έγγραφα της Πρόσκλησης και να την συγκρίνουν με την  οριστική Πράξη 969/2022 του ιδίου (υπό νέα σύνθεση των μελών της κωλυομένων των  προηγούμενων που εξέδωσαν την αρχική 457/2022) Κλιμακίου και θα καταλάβουν πολλά.  Για τους παλιούς έμπειρους συναδέλφους δεν έχω να πω τίποτα γιατί ξέρουν να  φυλάγονται.  

Οι νέοι όφειλαν να παραδειγματισθούν από την στάση που κράτησε ο έμπειρος κ.Κόγιας  στο θέμα της σύμβασης μολονότι αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητές του ως καθ΄ύλην  αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού. Η αποχή του από την όλη διαδικασία σίγουρα θα τον διασώσει από ενδεχόμενες ποινικές  διώξεις , δεν είναι όμως και για χειροκρότημα διότι όφειλε να είχε αντιδράσει σθεναρά με  το κύρος που διαθέτει, προκειμένου να διαφυλάξει και τα συμφέροντα των ανίσχυρων  δημοτών που θα κληθούν από το επόμενο έτος να πληρώσουν το μάρμαρο. 

Η μελέτη του Τεχνικού Συμβούλου (KGS) τον οποίο ο ίδιος ο Δήμαρχος επέλεξε με τη  διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, αναφέρει ότι οποιαδήποτε σύμβαση (παροχής  υπηρεσίας ή προμήθειας & εγκατάστασης) κι αν επιλεγεί, δεν θα υπάρξει διαφορά στο  ενεργειακό αποτέλεσμα, αφού ο εξοπλισμός (υλικά και εργασία) θα είναι ο ίδιος,  παραθέτοντας και τον Πίνακα π/υ υλικών και εργασιών με τιμές του ισχύοντος ΦΕΚ  Β’1746/2017. 

Από τη σύγκριση του κόστους των 2 συμβάσεων προκύπτει ότι η εκτέλεση του έργου με  σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών, όπως αυτή που υπέγραψε ο κ.Παναγόπουλος , ο  Δήμος θα ζημιωθεί κατ’ ελάχιστον 6.238.988 €, κι αν συνυπολογιστεί και η συνήθης  έκπτωση του 25% που δίνεται στις συμβάσεις προμήθειας τότε η ζημία του Δήμου  υπερβαίνει τα οκτώ (8) εκατομμύρια ευρώ.  

Αγαπητοί συνάδελφοι, το πού θα οδηγούσε η αταλάντευτη απόφαση του Δημάρχου να  εκτελέσει το έργο, ερήμην όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, με σύμβαση παροχής  υπηρεσίας και όχι με προμήθεια και εγκατάσταση με δάνειο από το ΤΠ&Δ όπως τον  προέτρεπα και όπως έκαναν και κάνουν δεκάδες Δήμοι της χώρας, ήταν εξ αρχής φανερό  και προέκυπτε από την ίδια τη μελέτη δημοπράτησης την οποία ψηφίσατε παρά την  ενημέρωση και τις επανειλημμένες εκκλήσεις που σας έκανα για να σας προστατέψω. Με αγνοήσατε και δια της ψήφου σας γίνατε συνεργοί στη σύναψη μιας παράνομης και  υπέρμετρα επιζήμιας για τα συμφέροντα του Δήμου σύμβασης, διαπράττοντας το σοβαρό  αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δήμου, για το οποίο και θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη ως  το τελευταίο καταφύγιο για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και του κράτους δικαίου.  

Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα σας δίνεται η τελευταία ευκαιρία να διορθώσετε τα κακώς  πεπραγμένα και να προστατέψετε τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών που σας  εξέλεξαν και που πιθανόν πολλοί από εσάς θα απευθυνθείτε ξανά ζητώντας την ψήφο τους. 

Η ευκαιρία αυτή μεταφράζεται σε καταψήφιση της εισήγησης του Δημάρχου στο 2ο  θέμα που αφορά την έγκριση της σύστασης escrow account και την εξουσιοδότηση δημάρχου για την υπογραφή Σύμβασης Εκχώρησης Απαιτήσεων καθώς και την υπογραφή Σύμβασης  Μεσεγγύησης από ανταποδοτικά τέλη. Η καταψήφιση αυτών σημαίνει και ακυρότητα της σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμαρχος. 

Καλώ και το Δήμαρχο να συναινέσει στην ενέργεια αυτή πριν είναι αργά για όλους μας, κι  ας προχωρήσει στην εκτέλεση αυτού του έργου με σύμβαση προμήθειας και εγκατάστασης  με δάνειο από το ΤΠ&Δ που θα μας στοιχίσει τα μισά λεφτα. Θα είναι προς το συμφέρον  και του ιδίου, αλλά σε όσο με αφορά πρωτίστως του Δήμου και των δημοτών. 

Η απόφαση είναι δική σας όπως δική σας και η ευθύνη. 


Με εκτίμηση 

Ισιδώρα Νάννου 

Δημ. Σύμβουλος 

Επικεφαλής Δημ.Παράταξης